Irány a mobil!

200 forintos próba, szerencse…

Különleges árverésen vehettek részt azok akik 2009.június 17-én a Magyar Nemzeti Bank Antall József Konferencia Központjába látogattak.Itt szemlélhették meg testközelből, illetve ha regisztráltak - az aukciós szabályzatnak megfelelően - részt vehettek a 200 forintos érmek próbavereteinek alkalmi árverésén. A lehetőségek persze korlátozottak voltak, mivel összesen 24 sorozat próbaveret - 3 darabos arany, ezüst, réznikkel - összeállítású szett készült. Ebből húsz garnitúra - három érem együtt - került kalapács alá sorszámozottan, díszdobozos csomagolásban.
 
Mielőtt bárki azt gondolná ilyen árverésre nincsen érdeklődés alaposan téved! Az izgalmak már akkor felizzottak amikor megtelt idő előtt a terem, illetve a regisztrációs munka még mindig újabb érdeklődőket vett listába …Így aztán a meghirdetett árverés nem is tudott pontosan kettő órakor megkezdődni.
Az érmek Király Júlia MNB alelnök bemutatása után immár a kikiáltó kalapácsa alá kerültek. Az előzetes várakozáson túli heves licit párbaj végén az egyes sorszámozású garnitúra percek alatt kettő millió forintért kelt el. A lankadatlan vásárlói kedvet jelezte az a tény, hogy további öt készletnek ugyancsak a két milliós mondhatni „fix„ ára keletkezett a licitcsaták végén. A gyűjtői ábránd, hogy kicsit később, olcsóbban is vehetünk próbavereteket röpke percek alatt szétfoszlott, mivel egymillió hétszázezer forint alá az árak nem estek…Tény viszont, hogy a numizmatika profi és amatőr megszállottjai gond nélkül besöpörték a kurióz kínálatot.
A 200.000 forintos kikiáltási árat, mely az aranyérték, egyediség alapján került megállapításra a gyűjtői hevület messze felülmúlta. Igaz vélhetően spekulatív vásárlások is lehettek, tekintettel arra a tényre, hogy néhányan több garnitúrát is megvásároltak! Így a próbaveretek kellő anyagi áldozat vállalással a kitartóan licitálóknak szerencsét hoztak. Próbálkozásaik tartós élményeként gazdagodtak a 200 forintos próbaveretekkel, amelyekből természetesen több már nem kerülhet így kalapács alá.
Az eseményhez kapcsolódó jó hír még, hogy a bank dolgozóinak szavazatai alapján a teljes bevételt – a leütési árakhoz nem számoltak további járulékot – a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kapja fele-fele arányban. A jótékony célú, de numizmatikai szempontból is jelentős árverés - 37,3 milliós teljes bevételével - bizakodhatunk, hogy sokaknak okozott örömöt és hozott szerencsét !
 

Néhány szóban az elárverezett érmekről is :   

200  Forintos Arany - Próbaveret :
Készült: 24 peremében sorszámozott darab. Árverezve: 20 darab!
Arany finomsága: 999 ezrelék , azaz színarany, másképpen 24 karátos
Érme súlya: 20 gramm
Átmérője: 28,3 mm
Állapot: Verdefényes
200 Forintos Ezüst - Próbaveret
Készült: 24 peremében sorszámozott darab. Árverezve : 20 darab!
Finomsága: 999 ezrelék, azaz színezüst.
Érme súlya: 10,9 gramm
Átmérője: 28,3 mm
Állapot: Verdefényes
200 forintos bicolor érme leírását már a megjelenéskor külön cikkben leírtuk! Itt csak az 1 – 20 sorszámozásban, illetve a PRÓBAVERET feliratozásban tér el az érme a közforgalom számára vert daraboktól. Értelemszerűen az árverési példányok is verdefényesek !
Két dolog biztos. A 200 forintos próbaveretek elkeltek.
Akik nem tehették meg, hogy a leírt árverésen részt vegyenek módjuk lesz a már forgalomba hozott 200 forintos nem próbaveretként készült érmeket kézbe venni, és az Magyar Nemzeti Bank tervei szerint az Euró bevezetéséig használni fizetőeszközként !
 
 
Ács Érmes KárolyVálasztható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

V-Pearl Hírek, Cikkek - 200 forintos próba, szerencse…

V-Pearl Hírek, Cikkek - 200 forintos próba, szerencse…
v-pearl, hírek, cikkek, 200 forintos próba, szerencse…