Irány a mobil!

A királyné nyaklánca és a többiek - Híres ékszerek a történelemben

Tudósítás a V-Pearl Művészeti Szabadegyetem híres ékszerekről tartott előadásáról 2008. november 11-én, a Pintér Sonja Galériában
 
Tudósító: Kránitz Iréne
 
A királyné nyaklánca és a többiek...Lelkes és hozzáértő közönség, számos, a műtárgyak iránt érdeklődő laikus és szakmabeli előtt zajlott a Művészeti Szabadegyetem 2. alkalomra meghirdetett előadása, melyre A királyné nyaklánca és a többiek… - Híres ékszerek a történelemben címmel került sor, dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze, szakmuzeológusa előadásában.
 
Az előadás révén páratlanul érdekes történeti megközelítéssel betekintést nyerhettünk a híres-hírhedtté vált ékszerek és történelmi korok, események, személyek közötti összefüggések láncolatába, egészen napjainkig, amikor is a médiának van óriási szerepe a divatra és az aktuális ékszerviseleti trendre.
 
Kiss Erika nem követve a hagyományos tematikákat (stíluskorszakok, ékszerfajták stb.) az előadás címében is jelezve, nagy ívben vázolta fel az ékszernek elsősorban, mint rangjelzőnek, státuszszimbólumnak a jelentőségét, amely a letűnt történelmi korokban még az esztétikai funkciónál is fontosabb volt, különösen a gyémánt és a drágakő esetében. (Természetesen nincs ez másképp korunkban sem.). Mi több, gyakran uralkodócsaládokat egyesített, szimbolizált, sőt némely híres ékszernek, mint a francia királyné, Mária Antoinette (Mária Antónia Habsburg hercegnőként ment feleségül XVI. Lajoshoz) híres nyakéke (amely sosem volt az övé) kétségtelenül hatással volt a francia történelem alakulására, nevezetesen, minden túlzás nélkül egyike volt a francia forradalom kiváltó okainak.
 
A híres nyakék botrányos és szövevényes históriája Szerb Antalt is megihlette, ez a témája, mint közismert, A királyné nyaklánca c. lebilincselően érdekes regényének sőt, azóta is több film választotta témájául az ékszerek izgalmakban bővelkedő, ám mégis történelemformáló, sokszor bizarr, egyben szomorú történeteit.
Csak dióhéjban utalunk itt Mária Antoinette és a személyével összekapcsolódó nyakék tragikus kimenetelű históriájára, melyet nagy részletességgel tárgyalt az előadás.
 
A párizsi udvari ékszerészek által előre elkészített, mesés értékű, több száz gyémánttal ékesített nyakéket valójában senki nem rendelte meg, Mária Antónia viszont elutasította annak igen magas ára miatt, amikor felkínálták neki. Egy, az udvari körökben bennfentes, bizonyos Jeanne de La Motte, állítólagos báróné - aki a királynő bizalmasának adta ki magát, miközben pedig egy nagystílű szélhámosnő volt - közreműködésével és megtévesztő manipulációi révén az látszat keletkezett, mintha a királynő részéről érvényes adásvételi szerződés jött volna létre. Amikor a királynő mindeme csalásnak tudomására jutott, megkezdődött egy nagyszabású per a francia Parlament előtt, melynek célja a csaló szélhámosok bűnvád alá helyezése volt. Hiába itélték el azonban példás büntetéssel a csalásban résztvevőket, Mária Antónia jóhírnevét, becsületét igencsak megtépázta maga a per. Miközben a szélhámosnő megszökött és magát a nyakéket is Londonba menekítették, hogy ott majd darabjaiban értékesítsék, a francia nép maga sem hitt a királynőnek. Bűnrészességgel és irtózatos költekezéssel vádolta, végül a jakobinus diktatúra alatt XVI. Lajossal együtt lefejezték. A történethez hozzátartozik, hogy a soha senki által meg nem rendelt ékszert, azóta sem fizették ki természetesen.
 
Eme legnagyobb botrányt kiváltó, a történelem menetét is befolyásoló híres ékszer mellett Kiss Erika kitért a kora középkortól kezdve a többi, igencsak híres ékszerre is, melyek létezéséről hiteles beszámolókból tudunk, de amelyek szokás szerint eltűntek, majd pedig újra felbukkantak a történelem sodrásában.
Betekintést kaphattunk a brit koronaékszerek rejtett titkaiba vagy híres történelmi személyek által viselt vagy ajándékozott, többnyire kevesek által ismert, ékszerek történetébe is.
 
Az előadás kitért a magyar vonatkozású hírneves ékszerekre, a kiemelkedő magyar műgyűjtők páratlanul értékes, többnyire a Magyar Nemzeti Múzeumban fellelhető darabjaira (Jankovits Miklós hagyaték) is.
Szó esett olyan különleges, az elmúlt korokra jellemző különleges ékszerfajtákról is, amelyek árulkodnak viselőjének a társadalmi ranglétrán betöltött státuszáról. A leltárokon (inventárium), a peranyagokon kívül a festészet az, amely hiteles lehet az adott kor ékszerviseleti szokásainak, az adott személy társadalmi, vagyoni helyzetének megítélésében, bár ez a megállapítás nem mindig és nem mindenben helytálló.
 
A mai kort elemezve az előadó a média, a filmek, a médiasztárok a divatra, ezen belül az ékszerdivatra gyakorolt óriási hatásáról szólt. Már az art nouveau korában divatot „csinált” a Fouquet párizsi ékszerház tervezőjének, Alphonse Mucha-nak az ékszere, a nevezetes kígyó-karkötő, amit Sarah Bernhardnak, kora leghíresebb színésznőjének tervezett. Köztudott, hogy Lis Taylor is különösen vonzódott az ékszerkölteményekhez, a róla készült fotók a sajtóban, nagyban befolyásolták a megcélzott közönség ízlését, az új ékszerek iránti keresletet akár az alacsonyabb árkategóriában is.
 
És hogy hogyan csináljunk híres ékszert? Erre a frappáns válasz az előadó szerint a Moulin Rouge c. amerikai film. Ebben Satine-t, a mulatók ünnepelt csillagát alakító Nicole Kidman egy pazar kiállítású gyémánt nyakéket visel, amely azonban nem bizsu, hanem valódi és hallatlanul értékes nyakék, amelyet a film producere rendelt meg. Valójában egy kitalált szereplő sosem, azaz csak virtuálisan létező ékszeréről, fizikai értelemben azonban nagyon is létező, valódi műremekről van szó. Ezen érdekes ékszer sorsáról szintén hallhatott a közönség.
 
Dr. Kiss Erika művészettörténész élvezetes stílusban mutatta be, hogyan fonódik össze az ékszer társadalmi rangjelző szerepköre, szimbolikája révén – túl az esztétikumon – történelmi eseményekkel, személyekkel, hajdani és mai hírességekkel, amely körülmény az értéküket is megsokszorozhatja, időnként szédítő magasságba emelheti a muzeális kincsek, a ritkaságok, a privát műgyűjtemények birodalmában, nem utolsósorban a műkereskedelem világában.Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

V-Pearl Hírek, Cikkek - A királyné nyaklánca és a többiek - Híres ékszerek a történelemben

V-Pearl Hírek, Cikkek - A királyné nyaklánca és a többiek - Híres ékszerek a történelemben
v-pearl, hírek, cikkek, A királyné nyaklánca és a többiek - Híres ékszerek a történelemben