Irány a mobil!

Esettanulmány 10 – Mi látható egy drágakőlupéval?- üvegutánzat

Sok évvel ezelőtti afrikai utam során Lusaka-ban (Zambia) egy ökölnyi kőzetdarabot kínáltak eladásra, amin teljes hosszában egy csodálatos színű smaragdnak látszó, csorbult végű zöld kristály futott végig. Afrika ezen a részén van smaragdlelőhely, a kristály közepét borító csillámpala pedig a smaragd anyakőzete, ami a kő valódiságát valószínűsítette. Az ottani viszonyokhoz képest elég sokat kértek érte, de a minőségéhez képest igen jó áron kínálták. Elővettem hát a drágakőlupét és amit láttam azt lényegében a felvételek mutatják, amiből erre következtettem azt a továbbiakban olvashatja.
 
Elöljáróban le kell szögeznem, hogy a fotók nem az említett darabról készültek, de a történet tanulsága szempontjából lényeges jelenség itt is jól megfigyelhető. A kőnek fantasztikus színe volt! Az ilyen színű, kicsit kékeszöld árnyalatú smaragdok a legtöbbre értékeltek. Ilyenkor gyorsul a pulzus és átfut az ember agyán, hogy errefelé Sandawana környékén található smaragd. Erről a helyről származó kövekben a speciális földtani folyamatok együttes hatása következtében ritka, háromfázisú zárványok figyelhetők meg, amelyeket korábban csak a kolumbiai smaragdokban mutattak ki.  
 
Meglepetésemre a kő belseje nagyon tiszta volt. A smaragdok – már amelyik eljut hozzánk - rendszerint erősen zárványosak, de ebben a kőben szabad szemmel nem láttam semmit. Márpedig a színes drágakövek tisztaságát szabad szemmel kell vizsgálni és az értékelés szempontjából - az említett tisztaság - a legmagasabb fokozatot jelenti. Ilyenkor általában kétféle következtetés adódik: vagy egy nagyon értékes smaragddal van dolgunk, vagy gyanús a tiszta kő (túl szép a menyasszony).
 
A lupéval történő átvizsgálás eleinte nem hozott eredményt, mert a követ közrefogó csillámpala a kő nagy részét takarta. A metemorf kőzet jelenléte ugyanakkor azt sugallta, hogy valódinak kell lenni a benne lévő zöld csodának. Mire elfogyott volna a türelmem, a kő egyik végében apró zárványok sorát fedeztem fel. A zárványok jelenléte nélkülözhetetlen a smaragdban, hiszen anélkül, nagyon nehéz a valódiságot eldönteni. A kísérő kőzet bíztató, de a bizonyíték benne van a kőben.
 
A nagyobb nagyítású képen jól látszik, hogy az apró, fekete zárványok, középen fehér ponttal, kerek gázbuborékok. Ez a felismerés eldöntötte a kérdést. A követ újraolvasztott üvegből (pl. sörösüveg) készítették és kidekorálták az eredeti metamorf kőzettel a turisták megtévesztése érdekében. A hamisítás nagyon jól sikerült. Az üvegből készült utánzat formáját pattintással alakították ki. Ha letörik a kő csúcsát, ahol a gázbuborékokat találtam, akkor az ottani körülmények között nem tudtam volna eldönteni, hogy valóban smaragdról van-e szó.
 
 
dr. Takács József
geológus-mineralógus
ötvös mester
 
 
JELENTKEZZEN drágakő-meghatározó tanfolyamunkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre MOST!Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 10 – zöld üvegutánzat

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 10 – zöld üvegutánzat
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 10 – zöld üvegutánzat