Irány a mobil!

Esettanulmány 13 – Mi látható egy drágakőlupéval? - szintetikus csillagzafír

A mai példában szereplő, kaboson csiszolású kő kivételes minőségű, gyönyörű példány. Az ilyen minőségű csillagzafír ritkaságszámba megy, értéke eléri a 100.000 dollárt. A színe elsőrangú, a hatágú csillagalakzat középre orientált. Úgy tűnik, minden együtt van ahhoz, hogy bármely gyűjtemény kiválósága lehessen. A kőhöz egyébként olcsón jutottam hozzá. Amikor kezembe vettem és megcsodáltam a csodálatos csillagot, utána rögtön megnéztem hátulról is. Amit láttam, azt a következő felvételek mutatják, amire ebből következtettem, azt a továbbiakban olvashatja.
 
A szakembert onnan lehet megismerni, hogy mindjárt megfordítja a követ, az ékszert, mert onnan hamarabb rájön, miről van szó valójában, vagy éppen hogyan készült. A hátsó részre nem ügyelnek annyira az előállítás közben, mint az elejére, vagy esetleg ott akarnak elrejteni valamilyen hátrányos tulajdonságot. Az elejét általában szépre, csillogóra készítik ki, a hátsó részen pedig ott maradnak a nyomok a tárgy előéletéről, segítve bennünket az azonosításban. Esetünkben a kő alja első pillantásra nem mutat semmi rendkívülit, de ahogy jobban megnézzük, világos koncentrikus köröket látunk rajta, közepén sötétebb maggal.

A kissé nagyított felvételen már egyértelművé válik, hogy - a karcolásoktól eltekintve - itt bizony a kristály növekedésének egyes fázisairól van szó. A középen lévő sötétebb mag a korai szakaszt, a világos körök a későbbit jelzik. A probléma csak az, hogy a természetes kristályok, a drágakövek mindig sík lapok és nem ilyen hajlott felületek mentén növekszenek. A hajlott növekedési felszínek a Verneuil-féle cseppolvasztásos módszerre jellemzőek, amellyel az 1920-as évek óta iparszerűen állítanak elő szintetikus köveket. A növekedési sávok itt már annyira hajlottak, hogy teljes, koncentrikus körökké érnek össze.
 
További nagyításnál a felvételen apró, kerek gázbuborékok tűnnek elő, ami egyértelműen alátámasztja a diagnózist, hogy egy kiváló minőségű szintetikus csillagzafírral van dolgunk és nem véletlen, hogy nem került többe 1000 Ft-nál. Az már más kérdés, mi lett volna, ha olyan ékszerben találkozunk vele, ahol a foglalat alját befednék egy arany lemezzel, hiszen így elvész az információ és komoly dilemma elé kerülünk. A szakembernek azonban – egészséges bizalmatlansággal - itt is arra kell gondolnia, mit akarnak eltakarni a kő alján, mert az esetleg nem véletlen, ha befedik. 
 
 
dr. Takács József
geológus-mineralógus
ötvös mester
 
 Amennyiben szeretné közelebbről megtapasztalni a drágakövek csodálatos világát, JELENTKEZZEN drágakő-meghatározó, esetleg ékszerbecsüs tanfolyamunkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre MOST! Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 13 – szintetikus csillagzafír

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 13 – szintetikus csillagzafír
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 13 – szintetikus csillagzafír