Irány a mobil!

Esettanulmány 15 – tekla

A drágakövek vizsgálatával foglalkozó órákon meglepődve tapasztaltam, hogy a fiatalabb generáció számomra teljesen evidensnek tűnő régi fogalmakat nem használ, tartalmát nem ismeri! Persze bizonyos kor után már sok minden természetesnek tűnhet, de mintha a szakmában akadozna az ilyesfajta információáramlás. Ha ez így van, akkor újból elő kell venni a rég elfeledett, vagy más formába átmarketingelt kifejezéseket és újra meg kell tanítani. Egy ilyen példáról szól a következő Esettanulmány, aminek a képeit mellékelten láthatja és a levont következtetéseket az alábbiakban olvashatja.
  
A képen látható darab első ránézésre nyugodtan elmehetne mabé gyöngynek. A mabé gyöngy egy olyan fél-gyöngy, amit úgy készítenek, hogy a kagyló héjának a belső felületén növekvő kidudorodást körbevágják, belsejét kitöltik, majd az alsó részét egy gyöngyház lappal lefenekelik. Ilyen módon nemcsak a felső, hanem az alsó részen is gyöngyház réteget találunk. A képen lévő darabnál maradva a felület szép, fényes, egyenletes színű, bár a gyöngyházfényű felület mintha nem mutatná a tőle elvárható irizáló színhatást. Persze az is előfordulhat, hogy a fénye már egy kissé megkopott a kozmetikumok és az idő vasfoga hatására.
  
Megfordítva azonban megváltozik a helyzet. Sehol a gyöngyházfény, a felület inkább hullámos, mint sima és középen apró kerek szabályos bemélyedés figyelhető meg. A legszembetűnőbb azonban a foltos színezettség, ami egyáltalán nem jellemző a gyöngyház felületére. A foltok jól láthatóan kopás következtében alakultak ki. A lekopott réteg valószínűleg gyöngyház lakk lehetett, amivel vékony bevonatot képeztek a féldomború darab felületén. Kérdés marad persze, hogy miből készült az eredeti sárgás színű darab, ami nagyon könnyű, és a tapintása meleg.
  

Erősebb nagyításnál határozottabb körvonalat ölt az alsó rész hullámzó felülete és kifejezettebbé válik a középen lévő, szabályos kör alakú bemélyedés. Ilyen forma a szerszám nyoma szokott lenni a műanyagból fröccsöntött tárgyakon, amit költségkímélés okán nem szoktak eltávolítani. A műanyagból készült és gyöngyházfényű lakkal bevont gyöngyutánzat neve tekla, aminek számtalan alteregója létezik különféle fantázianevekkel. Az alacsony előállítási költségek mellett sokat fordítanak a csomagolásra, marketingre, így egyes gyöngyutánzatok ára már vetekszik tenyésztett gyöngyökével. Ezzel együtt azonban nem árt tudni, hogy az előzőekkel szemben a tenyésztett gyöngy - az ember beavatkozásával ugyan, de - a kagyló közreműködésével jön létre és értéke sokszorosa a tekláénak.
 
 
dr. Takács József
geológus, ötvös mester  Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 15 – tekla

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 15 – tekla
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 15 – tekla