Irány a mobil!

Esettanulmány 2  -  Mi látható egy drágakőlupéval? - sárga cirkon

Jó húsz évvel ezelőtt a saigoni utcán sétálva megálltam egy utcára kitelepült aranyműves asztala mellett. A mester éppen valamilyen ékszeren dolgozott, körülötte „művészi” rendetlenségben szerszámok, anyagok és egy kis tálkában drágakövek. Némi mutogatással beszédbe elegyedtünk és persze hamar a drágakövekre terelődött a „szó”. Ilyenkor én mindig mindent megfogok, megkérdezek, így a tálkában kotorászva egy sárga színű kő került a kezembe, amire a tulajdonosa azt mondta, hogy ez egy citrin. A több, mint ötkarátos kő nagyon megtetszett és rögtön megkérdeztem az árát, ami kb. ötszáz forintnak megfelelő vietnámi dong volt. A mindig kéznél lévő tízes lupéval néhány másodpercig néztem, forgattam a követ, majd kifizettem a kért összeget.

 

A kő – színe alapján – többféle drágakő, szintetikus kő, is lehetett volna. A valódi kövek közül sárga topáz, sárga turmalin, sárga gránát, vagy éppen citrin, és sárga cirkon is számításba jöhetett volna nem beszélve a szintetikus korundról, szintetikus spinellről, vagy éppen az üvegutánzatokról. Tízes lupéval belenézve a kő felső, koronának nevezett részén, - mintegy ablakon keresztül - a hátsó fazetták élei határozott vonalúnak látszanak és nem mutatnak kettős törést. Ez a tény az egyszerű törésű, szabályos rendszerben kristályosodó, vagy amorf anyagra utalhat, ami jelen esetben a gránát, a szintetikus spinell és az üvegutánzat. Az „ablaktól” jobbra-balra ugyanakkor a fazettaélek élesek, a felénk eső fazettákról a fény visszaverődik, a kőbe csak közel merőleges beesésnél hatol be a fény. A jelenség kemény, nagy törésmutatójú anyagra utal, ami kizárja az üvegutánzatot.

 

A tábla fazetta irányából átnézve a kövön az alsó fazettaélek megduplázódnak, olyan mintha a kép szellemképes lenne, vagy bemozdult volna a fotózáskor. Ez a beállítás azonban nem technikai malőr, hanem fontos bizonyíték arra, hogy a kő optikailag mégiscsak kettős törésű, így a gránát, a szintetikus spinell és az üvegutánzat kizárható a sorból. De akkor miért nem láttuk ezt az előző irányból? Nos a magyarázat egyszerű, ha tudjuk, hogy az egyébként kettős törésű kövekben van olyan irány, amelyben egyszerű törést mutatnak és ez éppen az optikai tengely iránya.

 

A legnagyobb kettős törés az optikai tengelyre merőlegesen tapasztalható, ezért ebből az irányból nézve a hátsó fazettaélek a legmesszebbre távolodnak el egymástól. A kettős törés mértéke a kép alapján nagyon nagy, ami a felsorolt kövek közül kizárja a legkisebb kettős törésű citrint, de a topázt és a turmalint is. A drágakő tehát egy sárga cirkonként határozható meg, amelyik lelőhelye nagy valószínűséggel Kambodzsa, Pailin környéke. Becsértéke jelenlegi állapotában is mintegy 50-60.000 Ft.

 

dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 2 - sárga cirkon

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 2 - sárga cirkon
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 2 - sárga cirkon