Irány a mobil!

Esettanulmány 3 – Mi látható egy drágakőlupéval? - szintetikus kék zafír

 

Az alábbi eset tanfolyami hallgatókkal történt egyik tanulmányutunkon, amikor Thaiföldön, a Kwai folyó hídja melletti piacon drágaköveket keresgéltünk. Intenzív érdeklődésünkhöz az szolgáltatott alapot, hogy a közelben 14 zafírbánya működött és hol keressen „jóáron” követ a turista, ha nem a bányák melletti piacon. Az egyik hallgató ki is nézett magának egy nagyon szép, 8,3 karátos kék zafírt, amit 500 USD/ct áron, tehát mintegy 4150 dollárért kínáltak. Hasonló minőséget mutattak már elegáns üzletben tízszeres áron is, de hát mindenki szeret olcsón vásárolni. A kő nagyon szép volt, de a leendő kolléga - immáron kötelező óvatosságból - kérte a véleményemet, nehogy rosszul süljön el az előnyösnek látszó vétel. Ilyenkor mondják, hogy a hóhért akasztják, hiszen nem elég a tanteremben szép, veretes mondatokban előadni, hogy mit kell nézni a kövön, hanem ezt meg kell tudni mutatni a dzsungel szélén is. Elővettem tehát a mindig kéznél lévő 10-es lupét és alaposan megnéztem a követ. Hogy mit láttam, azt a történetben szereplő darabbal messzemenőkig megegyező kőről készült képek mutatják.

 

A lupé láttán az ár azonnal leesett 200 USD/ct-ra, tehát most már csak mintegy 1600 dollárt kértek a kőért. A második felvételen jól megfigyelhető, hogy a színeloszlás nem egyenletes, van ahol világosabb, van ahol sötétebb árnyalatú. Ez általában jó jel, hiszen a szintetikus kövek szineloszlása rendszerint homogén, mivel a gyártás során lehetőség van a kristályosítási körülmények beállítására. Ezen az alapon akár valódi kék zafír is lehetne és akkor megéri az árát, pláne most már 40 százalékra leszállítva. Ugyanakkor gyanús körülménynek számít a túl gyors árengedmény az elővett lupé láttán.


A 10-es lupéval történő vizsgálat ideális esetben egyértelműen eldöntheti, hogy valódi, vagy szintétikus kék zafírról van-e szó. Emellett fontos a megfelelő világítás, tudni kell, mit kell nézni és milyen irányból! Legcélravezetőbb a növekedési sávok megfigyelése, hiszen ezek valódi kőnél egyenesek, szintétikus kőnél íveltek, hajlottak. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a növekedési sávok csak egy szűk intervallumból figyelhetők meg és a csiszolás során a köveket rendszerint úgy orientálják, hogy felülről ezt ne lehessen látni, mert zavarja a tökéletes megjelenést. A harmadik képen jól megfigyelhető, hogy párhuzamos színes vonalak látszanak a kő szélén és ezek a vonalak nem egyenesek, hanem hajlottak.

   

Közelebbről megnézve a növekedési sávokat látszik, a hajlott vonalak képében megjelenő  kontrasztot az eltérő szineződés adja, ami a cseppolvasztásos módszerrel előállított szintétikus kövek jellemzője. A kő tehát egy nagyon szép szintétikus kék zafír volt, aminek akkori értéke mintegy 4 dollár lehetett szemben az eredetileg megajánlott 4150 dollárral. Mondom a thai piaci árusnak, hogy ez nem egy valódi kő, mire ő mosolyogva felelte; nem baj, majd eladom a következő turistának, nem mindenki szakértő, aki erre jár! Tanulság: még olyan hiteles környezetben is lehet szintétikus követ venni valódi helyett, mint a zafírbányák melletti piac Thaiföldön. Ha tehát jól akarsz vásárolni, akkor vigyél magaddal szakértőt, vagy tanuld meg és legyél Te is szakértő!

 

dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester 

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 3 – szintetikus kék zafír

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 3 – szintetikus kék zafír
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 3 – szintetikus kék zafír