Irány a mobil!

Esettanulmány 4 – Mi látható egy drágakőlupéval? - sárga üvegutánzat

A bemutatott követ ajándékba kaptam. Nagyon örültem neki, hiszen a tanfolyamokon sokféle tárgyra van szükség ahhoz, hogy minél több esetet lehessen bemutatni. A kő a hallgatóknak is tetszett. Egy sok évvel ezelőtti vizsgán az egyikük topázként határozta meg. Csak az jelentett némi szépséghibát, hogy az eredményhez szükséges adatokat a könyvből írta ki, mert sehogy sem sikerült a koncepcióját alátámasztó számokat mérnie. A kő persze lehetne még sárga zafír, sárga turmalin, sárga gránát is, nem szólva a gyakori citrinről és egyéb sárga kövekről. Az átvételkor persze rögtön megnéztem 10-es lupéval és amit láttam azt a képek mutatják.


A második kép kissé ferdeszögű nézeténél meglepődve tapasztaljuk, hogy a felülrő csillogó szikrázó kő oldalirányból nézve egy kicsit jellegtelenné válik. Már nem csillog úgy mint felülről, a fazetták élei belesüppednek a kő belsejébe. Az ilyen látvány arra utal, hogy alacsony a törésmutató, ezért a magasabb törésmutatójú kövek, mint a zafír, a gránát rögtön kiesnek a szintetikus sárga zafírral együtt. Az alacsony törésmutató miatt felmerül az opál és az üveg lehetősége is, de ez további vizsgálatot igényel.


Közelebbről megtekintve tapasztaljuk, hogy a felső részen a fazetták síkok és nem homorúak, mint az öntött üvegeknél. A fazettaélek ugyanakkor elég tompák, legömbölyödöttek, tehát puha anyaggal állunk szembe. Az éleken látható apró csorbulások, kagylós törések rideg anyagra utalnak, amely érzékeny a külső behatásokra. A rundiszt elég széles, hogy foglalásnál csökkentsék a sérülés veszélyét. A fentiek alapján kevéssé valószínű a kemény topáz, de a turmalint és a citrint is kizárhatjuk. Ennyi adat alapján az opál látszik valószínűnek, de egy követ mindig meg kell nézni hátulról is.


A kő alsó részén ott a bizonyíték, amely azonnal eldönti miről van szó! A hátsó fazetták ugyanis a képen is jól látható módon homorúak. Ilyen fazettát nem tudnak csiszolni, ezt az üvegből készült utánzatot öntéssel állították elő. Az öntőformán ugyan előre el vannak készítve a sík fazetták, de öntés után az anyag zsugorodik. A zsugorodás mértéke azonban eltérő a fazetták csúcsain, élein és lapjain, aminek következtében a lapok közepe behúzódik és homorú felületek jönnek létre síkok helyett. A felső részen a fazettákat átcsiszolták, mert ott azonnal feltünne, az alsó részen meg úgyis eltakarja a foglalat. A kő ezek után nem sokat ér, de úgy gondolom nagyon tanulságos. Sok ékszerbe foglaltak ilyen üvegből készített utánzatot régen is, ma is, ha nem volt lehetőség jobbat tenni bele, vagy nem is tudtak róla.


dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester 

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 4 – sárga üvegutánzat

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 4 – sárga üvegutánzat
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 4 – sárga üvegutánzat