Irány a mobil!

Esettanulmány 6  –  Hogyan kell számolni a karátmérővel?

Esetünkben egy téglalap alakú nyolcsarkos, zöldessárga kövön – ami valószínűleg a heliodor nevű berillváltozat - próbáljuk megmutatni, hogyan kell számolni a karátmérővel. Bár a módszer elsősorban foglalt kövekre van kitalálva a foglalatlan kő egyúttal alkalmat ad a számítás helyességének az ellenőrzésére is. Ha viszont a számítás nagyon eltér a mért tömegtől, akkor lehet, hogy nem is heliodorról van szó és akkor a sűrűség kiszámításával jó esetben meg tudjuk mondani, mi lehet a zöldessárga színű kő a kezünkben (citrin, szintetikus rutil, szintetikus spinell stb).

  

Mindenekelőtt válasszuk ki a karátmérőben a kő fajtáját (heliodor), a rundiszt alakját (smaragdcsiszolás, vagy téglalap alakú nyolcsarkos), vastagságát (késélszerű vékony rundiszt < 0,2 mm), az alsó rész domborulatát (nyilvánvaló), ahol az utóbbiak középen, kis rajzok formájában is megjelennek. A következőkben mérjük meg egy tolómérővel – a lehető legpontosabban - a kő hosszúságát (16,04 mm), szélességét (13,94 mm), magasságát (7,03 mm) és írjuk be a megfelelő helyekre. A visszaigazoló levélhez szükséges e-mail cím feltüntetése után nyomjuk meg a tömegbecslés gombot. Az eredmény néhány másodpercen belül megjelenik a képernyőn és e-mail-ben is elküldésre kerül Önnek, a becslés dokumentálása érdekében.

 

Esetünkben a tömegbecslés eredménye 11,44-11,61 ct. A megadott különbség a heliodorra általában jellemző sűrűségintervallumból következik.

A becslés eredménye ugyanakkor jelentősen eltér a mérlegen mért tömegtől, ami 15,67 ct. A karátmérő tehát jóval kevesebbet számolt a ténylegesnél, ami vagy adatfelvételi hiba, vagy azt jelenti, hogy a kő nem heliodor. Hiba esetén érdemes újra rögzíteni az adatokat, de ha ez nem hoz változást, akkor számoljuk ki a kő sűrűségét, hátha az alapján azonosítani lehet, milyen anyaggal van dolgunk.

  

Válasszuk ki a kőfajtánál azt, hogy nem ismerem, majd írjuk be a mért tömeghez a mérlegen mért adatot (15,67 ct) és a már beírt többi paramétert hagyjuk változatlanul. A kőbecslés gombot megnyomva néhány másodperc múlva megjelenik a számított sűrűség és az a kő (szintetikus spinell), amelyre jellemző, illetve amelyekhez hasonló a kiszámolt sűrűségadat. Ilyen módon a karátmérőt - bizonyos feltételek fennállása esetén - a kövek azonosítására is fel lehet használni. Ha tehát nem ismerjük a foglalatlan követ, akkor a rá jellemző adatoknak és a mért tömegnek az összevetésével - az esetek egy részében - megmondhatjuk a kő fajtáját mindenféle műszeres vizsgálat nélkül. A további vizsgálatok egyébként alátámasztották, hogy a kő valóban nem heliodor, hanem szintetikus spinell, így a két kő értéke nagyságrendekkel eltér egymástól. A módszer tehát valóban sokat tud, de ennek ellenére nem a bölcsek köve és használhatósága szempontjából elengedhetetlen a precíz adatfelvétel és bizonyos fokú szakmai tudás, amely tanfolyamainkon elsajátítható.


Dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester

 

Jelentkezzen tanfolyamainkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 6 - Hogyan kell számolni a karátmérővel?

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 6 - Hogyan kell számolni a karátmérővel?
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 6 - Hogyan kell számolni a karátmérővel?