Irány a mobil!

Esettanulmány 7 – Mi látható egy drágakőlupéval? - szintetikus zafír–festék–szintetikus zafír triplett

 

Egy régi hagyaték átvizsgálása során kezembe került egy nagyon szép sötétkék színű kő. Az a fajta, amelyik mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha van egy kis affinitása a különlegességekhez, vagy egyszerűen csak szereti a szépet. A kő úgyszólván semmibe sem került, az üzletet már lebonyolították és én már láttam lelki szemeim előtt a sorsát. Természetesen nem maradt el a kő kötelező forgatása, 10-szeres lupéval történő gyors vizsgálata sem. Hogy mit láttam, azt a képek mutatják, amire ezekből következtettem az az alábbiakban olvasható.

 

 

A kő felülnézetben egészen különleges színt mutatott. Ilyen színe csak a legjobb minőségű kék zafíroknak, kék spinelleknek szokott lenni, hogy a hasonló tanzanitról, iolitról, kék turmalinról már ne is beszéljünk. A kő nagyon jó állapotban volt, felületén jelentéktelen hibákat lehetett csak látni, ami egyrészt arra utalt, hogy esetünkben meglehetősen kemény anyagról lehet szó, másrészt vérmes reményeket táplálhatott. Szeretjük az ilyen darabokat. Felmegy tőle az adrenalin, meg a vércukorszint, akadozik a lélegzet, hátha találtunk „valamit”.

 

 

 

Egy kicsit más szögből megtekintve viszont az alsó rész kivilágosodott. Lehet persze, hogy ez csak a kövön áteső fény játéka. Az is gyakran előfordul, hogy az inhomogén színeloszlás következtében olyan részt látunk, ahol a kő világosabb. A drágakőcsiszolók az ilyen eseteket úgy oldják meg, hogy ha a kő színét sötétíteni akarják, akkor a sötétebb foltot, ha világosítani akarják, akkor a világosabb foltot orientálják a kő „hasába”. Ilyenkor egy kis színes folttal is csodákat, illetve szép színt lehet varázsolni a köbe.

 

 

 

Ha teljesen oldalra fordítjuk a követ, akkor megnyugodva tapasztaljuk, hogy a felső és az alsó rész is egyformán, egyenletesen szép sötétkék, tehát lehet, hogy csak rosszul láttunk az előbb. A kő legszélesebb részénél, a rundisztnál ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy nem homogén. A kő táblájára merőlegesen körbefutó szalag közepén egy sötétebb csik húzódik. Ezen a helyen semmi nem indokolja az inhomogenitást, hacsak nem valami turpisság van a dologban. A rundisztot egyébként a kő ékszerbe foglalásakor a foglalat teljesen betakarja, tehát ebben az esetben észre sem vettük volna.

 

 

 

Nagyobb nagyításnál – ami lényegében a 10-szeres lupénak felel meg – kiderül a turpisság. A kövön körbefutó rundiszt színtelen, csak a közepén látszik egy sötétkék sáv. Mivel a rundisztra merőlegesen nézve belelátunk a kőbe és látjuk a másik oldalon bejövő fehér fényt, ez azt jelenti, hogy a kő felső és alsó része színtelen. A kő szép, sötétkék színét a két részt összefogó ragasztóréteg adja. Az ilyen – három rétegből álló - köveket triplettnek hívjuk, amennyiben a ragasztó önálló, színtadó rétegként funkcionál. A későbbi  mérések igazolták, hogy egy színtelen szintetikus zafír – festék – színtelen szintetikus zafír triplettről van szó, amely bármely ékszerben megállná a helyét és befoglalva nyugodtan kék zafírnak nézhetnénk. Csak hát a valódi 2-3 nagyságrenddel többet érne!


Dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester

 


Amennyiben szeretne többet tudni a drágakövekről, JELENTKEZZEN drágakő-meghatározó tanfolyamunkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre MOST! 

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 7 – szintetikus zafír–festék–szintetikus zafír triplett

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 7 – szintetikus zafír–festék–szintetikus zafír triplett
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 7 – szintetikus zafír–festék–szintetikus zafír triplett