Irány a mobil!

Esettanulmány 8 – Mit látható egy drágakőlupéval? - gránát-üveg dublett

Gyakran találkozni nagyon szép színű kék kövekkel, akár szólóban, vagy akár ékszerben, briliánsokkal körbefoglalva, amik kedvelt darabjai az aukcióknak. Az elegáns környezet, a drága kísérő kövek, a finom megmunkálás mind azt sejtetik, hogy itt valami nagyon értékes dologról lehet szó. A probléma az, hogy a kő fajtája független ezektől a körülményektől. Ettől még persze lehet a kő egy csodálatos, nagyon értékes kék zafír, kék spinell, iolit, kék turmalin, vagy a velük összetéveszthető szintetikus kövek, utánzatok, de a kő fajtája nem a tálaláson múlik.

 

Mai tanulmányunkban egy ilyen esetről lesz szó. Egy ötvös mester köves dobozában bukkantam rá egy nagyon szépszínű, kék zafírnak kinéző példányra, amit persze azonnal megnéztem hátulról is. Hogy mit láttam azt az alábbiakban olvashatja.

 

A talált kőnek ragyogó színe volt. A kéknek egy speciális árnyalatát mutatta, ami csak a legritkább esetben látható (sajnos a képek mindezt nem tudták teljesen visszaadni). Átnézve a kövön teljesen átlátszónak és homogénnek tűnik. Sehol egy kis növekedési sáv, vagy más zárvány, a kő teljesen tiszta, mint a legértékesebb daraboknál. A fazettaélek kicsit kopottak ugyan, de ez a jó minőség esetén megbocsátható. Ha nem tetszik a kopott külső, akkor még mindig át lehet csiszoltatni.

 

Ha szakember néz meg egy tárgyat, – legyen az ékszer, drágakő, szőnyeg festmény stb. – akkor mindig meg kell nézni hátulról is. Az átlagos szemlélődő felületes, ezért a készítők elsősorban a felülről látszó rész kidolgozására ügyelnek. A szakember számára izgalmas dolgok viszont inkább oldalról, vagy alulról látszanak. Esetünkben a megfordított kék kövön körbe egy vörös sáv tűnik elő. De hogyan kerül ide egy ilyen színű részlet egy kék kőben? A jelenség oka az, hogy a kő felső része valójában vörös színű. Felülről ránézve ugyan ebből semmit nem vettünk észre, a kő homogénnek tűnt.

 

Oldalról megtekintve a már korábban megismert képet látjuk. A vizsgált kő valójában két darabból van összeragasztva. Felül – visszaverve a megvilágító fényforrás fényét – a vörös rész fehérnek látszik, alatta pedig egyöntetűen kék a teste. A két részt elválasztó vonal a legszélesebb rész, a rundiszt felett körbevonul a kő felső részén. Olyan mintha sapkája lenne a kőnek. A rundiszt széles és kitöredezett, ami az alsó rész puha anyagára, üvegre utal. A felső részről több fény verődik vissza, mint az alsóról, amin inkább átesik a fény. A jelenségből a felső rész magasabb törésmutatójára következtethetünk.

 

Közelebbről megnézve a határvonalat, még jobban kirajzolódik a két különböző színű (felül vörös, alul kék) kőből összeragasztott utánzat, ami tapasztalataink szerint gránát-üveg dublettként azonosítható. Most már érthető, hogy a gránát vörös színe kölcsönözte azt a különleges árnyalatot, ami majdnem megtévesztett bennünket. Felülről nézve nem látszott, hogy csak a kő alsó része kék. Tanulság: minden követ meg kell nézni alulról is, mert az ilyen dublettek gyakoriak a korabeli ékszerekben. Tapasztalataink szerint a vörös sáv alulról még a 2 mm átmérőjű köveken is megfigyelhető és azsúrfoglalatba foglalt köveken is megbízhatóan azonosítható.

 

dr. Takács József

geológus-mineralógus

ötvös mester

 

Amennyiben szeretne többet tudni a drágakövekről, JELENTKEZZEN drágakő-meghatározó tanfolyamunkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre MOST!
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 8 – gránát-üveg dublett

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 8 – gránát-üveg dublett
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 8 – gránát-üveg dublett