Irány a mobil!

Esettanulmány 9 – Mi látható egy drágakőlupéval? - alexandrit színű szintetikus korund

Mintegy 20 évvel ezelőtt a vietnámi Haifong kikötővárosban betértünk egy régiségkereskedésbe. A sötét üzletben elbotorkáltunk a pultig, amiben különböző csiszolt és nyers köveket lehetett látni. Az egyik hüvelykujjméretű, ibolyás-vöröses színű kőre kérdésemre azt válaszolták, hogy ez egy alexandrit. Na, gondoltam, ha ez alexandrit, akkor ebből sarokházat veszek. Mivel az alexandrit elsősorban, arról ismert, hogy lámpafénynél és természetes fénynél más színt mutat ezért elkértem a követ és megindultam kifelé. Ugrottak utánam, hogy hova megyek, de csak az ajtóban, természetes fénynél akartam megvizsgálni. Hogy mit láttam azt egy másik kőről készült képek mutatják, amire ebből következtettem azt a továbbiakban olvashatja.
 
Az alexandrit nevű krizoberill-változat izzólámpa fényénél ibolyás-vöröses színűnek látszik. Éppen akkoriban fedeztek fel új lelőhelyet Brazíliában, ami némiképp valószínűsítette az eredetiségét, mert a talált, kitűnő minőségű példányok pillanatok alatt eljutottak a világ minden részébe. A kő eladási ára ugyanakkor nagyságrendekkel alatta maradt az alexandrit világpiaci árának. Ez a drágakő – amennyiben valódi - komoly értéket képvisel, mert egyrészt ritkán fordul elő, másrészt különleges tulajdonsága, a színváltás miatt.
 
Az ajtóban állva döbbenten kellett megállapítanom, hogy a kő színe megváltozott! Még a lélegzetem is elállt. Az itt megfigyelhető szín ugyan nem egészen azt az árnyalatot adja vissza, mint a történetben szereplő kő, de az jól látszik a képen is, hogy a – a természetes fénynek megfelelő - nappali fény lámpa hatására a kő megváltoztatja a színét. Ilyen szerencséje ritkán van az embernek, ezért időnként el kell látogatni a világ végére. Most már csak az a kérdés, van-e valamilyen más bizonyíték, ami alátámasztja a valódiságot a színváltáson kívül?
 
A kőben lévő zárványok vizsgálata egyértelmű választ adhat a kérdésre. A zárványok típusa alapján egyértelműen eldönthető, hogy az alexandritra jellemző zárványok helyezkednek el benne, vagy valami egészen másról van szó. A kő első pillantásra meglepően tisztának mutatkozott és a mindig kéznél lévő 10-szeres nagyítású lupéval is először csak vékony, enyhén ívelt, párhuzamos vonalakat tűntek fel. Az ilyen vonalak azonban lehetnek csiszolási hibák is a fazetták felszínén, ha a durvább csiszolóanyag nyomait nem sikerül teljesen eltüntetni. Egyszerűbb esetben a saját ujjlenyomatunkkal találkozhatunk a kő felszínén.
 
A türelem azonban meghozza az eredményt. Megfelelő szögből nézve, a képen látható finom párhuzamos vonalak nem csak egy-egy fazettán jelentek meg, hanem átíveltek több fazettán keresztül. Ez a tény azt bizonyítja, hogy az enyhén ívelt párhuzamos vonalak a kő belsejében találhatók és növekedési sávokként azonosíthatók. Az ilyen hajlott növekedési sávok nem az alexandritra jellemzőek, hanem a cseppolvasztásos módszerrel előállított, Verneuil-féle szintetikus korundokra. A kő tehát alexandrit színű szintetikus korundként azonosítható, ami csak annyiban hasonlít az alexandritra, hogy szintén változtatja a színét. A történetben szereplő kőben a hajlott növekedési sávokat szabad szemmel is lehetett látni, így szomorúan búcsút intettem a sarokháznak.

dr. Takács József
geológus-mineralógus
ötvös mester  
 
 
Amennyiben szeretne többet tudni a drágakövekről, JELENTKEZZEN drágakő-meghatározó tanfolyamunkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre MOST!
 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

Esettanulmányok - Esettanulmány 9 – szintetikus korund

A V-Pearl Kft. szakértői tevékenysége során előforduló, oktatásain elhangzó példák. Esettanulmány 9 – szintetikus korund
esettanulmányok, ékszer, drágakő, gyémánt, Esettanulmány 9 – szintetikus korund