Irány a mobil!

Fektessen aranyba!

Fektessen aranyba!Hazánkban - ellentétben Nyugat-Európával - a fizikai (tömb) aranyba történő befektetésnek alig van kultúrája, alig ismerik az emberek ezt a lehetőséget. Pedig a közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a társadalom vagyonos rétegének privilégiuma.

A tudatos adó - és illeték tervezés szempontjait figyelembe véve szülők, nagyszülők a gyermekekről, unokákról történő gondoskodást előtérbe helyezve, megtakarításaik jelentős részét kisebb-nagyobb aranytömbökben is elhelyezhetik.
Az arany ebben a gyorsan változó világban az állandóság, a megbízhatóság és az értékállóság szimbóluma maradt évszázadokon keresztül. Talán megoldást jelenthet az Ön által felvetett befektetési kérdésekre is.

 

1 uncia arany ára (USD)

1 uncia arany ára (USD)

Hol érdemes elkezdeni az "aranyban történő" gondolkozást?

A nemzeti bankok az aranyat biztonsági fedezetként alkalmazzák. Számos befektetési szakértő szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kellene tartaniuk vagyonuk 3-5 %-át. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és ily módon az esetleges árfolyam ingadozásokat kiegyenlíteni. Sosem lehet túl korán elkezdeni, akár kisebb mennyiségekkel is lehetőség adódik a megtakarításaink ilyen módon történő kezelésére.

De hol vegyünk és milyen aranyat?

Tapasztalataink alapján a hazai forgalmazók közül többen nem fektetnek kellő hangsúly arra, hogy az LBMA által minősített gyártóktól származó, Good Delivery státuszú tömböket forgalmazzanak. Ez a befektetőnek a későbbi értékesítés során jelenthet problémát, hiszen a kereskedő ebben az esetben kénytelen a tömböt bevizsgáltatni ami jelentős költséggel jár, nem beszélve arról, hogy az ilyen tömbök árfolyamértéke minden esetben jóval a világpiaci ár alatt kerül meghatározásra. Good Delivery tömb esetén a befektetőt ilyen kellemetlenségek nem érhetik.

Mitől lesz egy aranyrúd London Good Delivery? 

A világon többféle aranytömb van forgalomban, de a legnagyobb presztízsű aranyrúd a 12,5 kilós, közel 26 millió forint értékű London Good Delivery. Ezt formája, mérete és kivételes minősége miatt egyből felismerik az egész világon. Rendkívül szigorú szabványok szerint készül, így gyakorlatilag az egyetlen, nemzetközi kereskedelemben is használatos fajta. Átlagos súlya 400 uncia, azaz 12,5 kiló. A legtöbb központi bank ebben a méretben tartja aranykészletét. Egy ilyen tömb ára nagyságrendileg 70 ezer font, azaz közel 26 millió forint, így a kisebb tőkéjű befektetőknek, illetve rövid távú befektetésre alkalmatlan.
 
A Good Delivery aranytömbökre a legszigorúbb előírások vonatkoznak. Az LBMA szabályozása szerint egy Good Delivery tömbnek minimum 995:1000 arányban kell aranyat tartalmaznia, a maximum elérhető arány a 999,9:1000. A rúdon többféle jelnek kell szerepelnie: fel kell tüntetni a gyártási számot, a London Good Delivery listán szereplő készítő pecsétjét, valamint az anyagösszetétel arányát és a gyártási évet. Szintén követelmény a tömb megfelelő állapota: nem lehet rajta sérülés, mélyedés vagy bármilyen szabálytalanság, rétegződés. Ezek azok a nemzetközi standardok, melyek együttes feltüntetése garantálja a befektető biztonságát. Ennek birtokában az aranytömb bárhol a világon bonyolult és költséges bevizsgálási és minősítési eljárás nélkül gyakorlatilag azonnal készpénzzé tehető.
 
A "fizikai arany" kereskedelme is Londonban koncentrálódik, s ez a világ leglikvidebb, legkifinomultabb piacainak egyike. A rúdaranyat készpénzre váltani a befektetők számára a lehető legkönnyebb, hiszen ehhez a hitelesített aranyrudak maguk adnak garanciát, továbbá VÁM és ÁFA mentesek.
 
Az aranyárak a nagyobb pénzügyi piacoktól - részben - függetlenül mozognak. Az arany árára elsősorban a befektetők hangulata, legfőképpen idegessége hat, az, hogy mennyire vágynak a "biztonságos kikötőbe". A korreláció hiánya az aranyat kulcselemévé teszi bármely diverzifikált befektetési portfoliónak. A fizikailag birtokolt rúdarany - merthogy készpénzért be lehet szerezni, s azonnal készpénzre is váltható - különleges fajtája a kereskedésre alkalmas vagyontárgyaknak, mert mentes a tranzakcióban részt vevő másik fél okozta kockázatoktól.
 
Bárhová néz az ember a piacon, most minden olcsóbbodik, a réz éppúgy, mint a kőolaj, a kukorica vagy a nyersgumi. A befektetők nem csak az értékpapírokból, hanem az év első felében még biztonságosnak vélt nyersanyagokból is távoznak, a többség csak az aranyban bízik ezekben a nehéz napokban. 

Hogyan alakulhat az arany ára?

A jövőben jelentősen emelkedhet az arany ára, - ez valamennyi befektetési szakember egybehangzó véleménye. A nemesfém árának száguldása elsősorban akkor valószínű, ha a piacokon hosszú távon a bizonytalanság lesz az úr.
 
„Az arany unciánkénti ára 1500 dollárra emelkedhet a jövőben, mivel a pénzügyi rendszer megmentésére irányuló akciók komoly inflációs nyomást generálhatnak, s elsősorban az árupiacokon alakulhat ki áremelkedés”- véli Francisco Blanch, a MerrilLynch szakértője.
 
Pillanatnyilag csak az aktuális hangulat határozza meg a piacok teljesítményét, a fundamentális tényezők szinte nem vagy alig játszanak szerepet az árfolyamok alakításában. Ilyen rendkívüli volatilitás (változékonyság) mellett az arany jó lehetőséget kínál a befektetőknek, vagyis ha hosszabb távon fennmarad a bizonytalanság, akkor valóban erőteljes drágulás jöhet az aranypiacon: az arany egyik legfontosabb jellemzője, hogy megőrzi értékét, így az infláció elleni védekezésnek is az egyik legkedveltebb eszköze a nemesfém. 

Hol vásárolhatok aranyat? 

Partner cégünk a SolarGold Kft. az alábbi menetrend szerint biztosítja az érdeklődőknek a megfelelő aranytömb vásárlás lehetőségét.
 
- Egy személyes vagy e-mailen, telefonon történő igényfelmérés, befektetői konzultáció előzi meg minden esetben a vásárlást
- 100-1000 gramm közötti méretben választhat. A nagyobb tételek esetben 20% foglaló befizetését követően a termék aktuális árfolyama alapján visszaigazolják Önnek a megrendelést.
- Az árak minden alkalommal a világpiaci ár alapján, euróban kerülnek meghatározásra. Ennek alapján Önnek lehetősége van euróban, illetve forintban történő teljesítésre, - ez utóbbi esetben a vételár a visszaigazoláskor érvényes EUR/HUF árfolyam alapján kerül meghatározásra
- A visszaigazolást követő 3. napon az Ön által megvásárolt tömb Társaságunk székhelyén átvehető, vagy igény szerint házhoz szállítják
- Fontos megemlítenünk, hogy a hatályos törvényi szabályozás értelmében a befektetési aranytömbök adás-vétele VÁM- és ÁFA-mentes
- Tevékenységünk természetesen nem csak értékesítésre, hanem a nálunk vásárolt tömbök visszavételére is kiterjed. (Az árjegyzés folyamatos és nyilvános, napi érték közzétételét jelenti.) - Tárolásra diszkrét banki trezor bérlése ajánlott
- Termékeinket gyári csomagolásban szállítjuk, - ez a legtöbb esetben zárt, fóliázott csomagolást jelent, ami a tárolásnak tökéletesen megfelel. Amennyiben a tömböt kifejezetten ajándékozási céllal vásárolta valamennyi mérethez míves kivitelű díszdobozt tudunk biztosítani.

 

Dr. Tatár Attila

pénzügyi szakértő

http://www.bankweb.hu/ 

 

Befektetési aranytömbök, aranyérmék rendelhetők a V-Pearl Kft-nél!

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

V-Pearl Hírek, Cikkek - Fektessen aranyba!

V-Pearl Hírek, Cikkek - Fektessen aranyba!
v-pearl, hírek, cikkek, Fektessen aranyba!