Irány a mobil!
Fórum - Új kérdés


Gyorskeresés


Oktatásszervezés:

1137 Budapest,

Szent István krt. 2.

[email protected]

Mobil: 06-30-579-4679

(munkaidőben)  ÉKSZERSZALON

           Gyűrűk

      Karikagyűrűk

        Fülbevalók

         Karkötők

           Láncok

         Nyakékek

      Gyöngysorok

          Medálok

           Kitűzők

         Aranyórák

     Arany ékszerek

     Ezüst ékszerek

    Platina ékszerek

    Köves ékszerek

 Gyöngyös ékszerek

  Gyémánt ékszerek

        Gyémántok

  Színes drágakövek

Számolja ki gyémántjai értékét

A szakértő válaszol

Ezen az oldalon válaszol a szakértő az Ékszerfórum oldalán feltett kérdésre ékszer, drágakő, címerhatározás témakörben.

A beépített opció segítségével lehetősége van értékelni, hogy a kérdés/válasz mennyire volt informatív az Ön számára.Vissza a kérdésekhez...
 
Téma: Szímezüst vagy ezüstözött? 2010.01.03. 19:15
Látogatások: 4848   Népszerűség: 4,50

Tisztelt Uram!

Szeretném Öntől megkérdezni, hogy a képen látható 1 kg érme valóban 999 ezüst vagy csak ezüsttel bevont kevésbé értékes üzleti fogás?
Válaszát előre is köszönöm.

Tímea

◄ ►
◄ ►
◄ ►

Szakértőnk válasza:

2010.01.06. 19:27
Köszönöm a kérdést !
 
A kérdés több szempontból is nagyon érdekes. Egyrészt arra példázat, hogy a modern éremkészítésnek különböző irányban elsősorban befektetői okokból feszegetjük a megszokott határait.
 Itt látható képek azt a verziót mutatják be amikor a nemesfém érték miatt irreális méretek irányába mozdult el  az éremkészítő, készíttető.
 Erre persze korábban is volt példa amikor a forgalmi pénznek többszörös súlyú darabjai készültek. Ezek célja akkoriban Fejedelmi, Királyi ajándék, politikai, diplomáciai célzattal.
Például az Erdélyi fejedelem ajándéka a porta részére 100 dukátos aranyveretként. Ezek a darabok igazából soha nem kerültek közforgalomba, de abszolút ritkaságként léteznek és múzeumok
falai között láthatóak. A hétköznapok akkor is a normál 1-2 dukátosokról szóltak...
 
 No, persze az értékmegjelenítés története törekedett folyamatosan az elfogadottt mértéklábak szerint kielégíteni az igényeket. Így kialakultak sztenderdek. Például az egy unciás érmek készítése és forgalma. Ezek annyira nemzetközivé váltak, hogy angolszász területeken ma is ebben a súlyban készülnek ezüstpénzek . Lásd Usa, Anglia, Ausztrália stb.
 
Itt azonban el is jutottunk, a hagyományok és a praktikum reális jól bevált határához. Ugyanis normál fizetőeszközként nemzetközi gyakorlat szerint nem szokás nagyobb súlyban
pénzérméket verni.
 
A fantázia, és a befektetői igények azonban  arra ösztönzik a verdéket, hogy készítsenek minél értékesebb  nemesfém produktumokat. Ők jól érthető üzleti megfontolásból erre persze készek is.
Így például az  Ausztrál Királyi Verde - Kilo-Koala címmel egy kilós ezüstöt készít érmeveretként. Ezt akárha tetszik 998 Euro áron meg is vehetjük.
Tehát a probléma lényege, igen készülnek ilyen extra súlyú nemesfém veretek. Ezekbe minden jobb verde beleírja, hogy milyen finomságú a felhasznált alapanyag, illetve mekkora a súlya.
Ezekről certifikátot is kiállítanak a produktum mellé, mint egy garancia levelet. Tehát, ha egy Britt, Canadai, Usa, Ausztrál verde certifikátját látjuk az érem mellett akkor biztosak is lehetünk abban, hogy nem kaucsuk készítményt tartunk a kezünkben...ezek a cégek ugyanis évszázados hagyományaikkal nem engedhetik meg maguknak, hogy makulátlanságukon folt essen...
Anyagfelhasználásuk, belső elszámoltatásuk egyébként sem teszi lehetővé a svinglizést...
 
No, de lépjünk egyet tovább...technikailag előkészülve a hivatalos állami verdéken kívül elvileg és gyakorlatilag is képes lehet cég érmek gyártására.
Tehát nincsen akadálya, hogy bárhol érmet gyártson valaki, vagy megrendeljen erre szakmailag felkészült műhelytől.
Így aztán létrejönnek különböző fantázia veretek. Hol szebb, hol gyengébb kivitelben. Ezek célja kizárólag üzleti megfontolású.
 
 Vegyél egy kiló ezüstöt ...No, a Máltai lovagrend humanizmust sugárzó eszméje - lásd címerképen - és az indiai jeles férfi közös veretének párosítása is erről szól.
 
 A problémánk ott rejlik, hogy fölkellene fedezzük a világ mely sarkában készült e szép darab...Erről sajnos nincsen információnk, csupán azért mert irdatlan mennyiségű veret készül a világban.
Jó eligazítás lenne, ha az éremhez a certifikátot is föltudná mutatni annak tulajdonosa, mert ehhez a darabhoz biztosan készült eredetileg.
 
Így arra a feltett kérdésre, hogy ezüst-e, az ezüst csak fajsúlyméréssel, vagy más viszgálattal tudunk érdemben pontos választ adni.
 
Alapvetően azonban legyünk optimisták, mert itt is látható, hogy az éremhitelességéhez tartozó adatokat a verde föltüntette. Továbbá azt se feledjük, hogy a nemesfém feldolgozás állami engedélyhez kötött, ellenőrzött tevékenység a világ nagyobbik felében...így e munka a kép alapján is láthatóan, nem gmk-ban készült fakalapáccsal...azaz komoly munka és pénzköltés előzte
meg az érme születését...tervezés, verőszerszám elkészítése...stb.
Tehát ezek alapján nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az egy kiló az mégsem egy kiló...
 
És végül megérte-e ? Föl nem tett kérdésre azért kettő választ még endgedjen meg.
Az egyik válasz arról szól, hogy az ezüst tőzsdei ára az utóbbi tíz évben jelentősen, mintegy háromszorosára nőtt !!!!
A másik válasz pedig az, hogy egy élő befektetési hirdetés szerint kilós ezüst veret rendelhető 498 Euro + Áfa értékben...igaz ezen nem a máltai címerkép és az indiai férfi arcképe látható...
a többi ízlés és pénztárca dolga !
 
 Tehát a képen látott és szinte biztosra vehetően általam nem mért, de egy kilósnak elfogadott érme így jelentős értéket képvisel ami áfától és minden mástól eltekintve bőven túl van a 100.000 forinton. Az persze nehezebb kérdés ki is gyűjti a nagyszerű indiai úr képmását kishazánkban ezüstérme veretként.
 
Üdvözlettel  : Ács Érmes KárolyKérjük értékelje, hogy a kérdés/válasz mennyire volt informatív az Ön számára:

Vissza a kérdésekhez...Ha szeretné közelebbről megismerni az ékszerek, drágakövek csodálatos világát, JELENTKEZZEN ékszerbecsüs, vagy drágakő-meghatározó képzésünkre! Amennyiben csak tájékozódni kíván, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre MOST! 

 

Vidd hírét!

Ékszerfórum - A szakértő válaszol: Szímezüst vagy ezüstözött? kérdésre

Ezen az oldalon válaszol a szakértő, dr. Takács József a V-Pearl Ékszerfórum oldalán feltett kérdésre, ékszer, drágakő témakörben: Szímezüst vagy ezüstözött?
v-pearl,ékszerfórum,fórum,szakértő,ékszer,drágakő,dr. Takács József,Szímezüst vagy ezüstözött?