Irány a mobil!
Fórum - Új kérdés


Gyorskeresés


Oktatásszervezés:

1137 Budapest,

Szent István krt. 2.

[email protected]

Mobil: 06-30-579-4679

(munkaidőben)  ÉKSZERSZALON

           Gyűrűk

      Karikagyűrűk

        Fülbevalók

         Karkötők

           Láncok

         Nyakékek

      Gyöngysorok

          Medálok

           Kitűzők

         Aranyórák

     Arany ékszerek

     Ezüst ékszerek

    Platina ékszerek

    Köves ékszerek

 Gyöngyös ékszerek

  Gyémánt ékszerek

        Gyémántok

  Színes drágakövek

Válaszolok a látogatói elégedettség felmérésre!

A szakértő válaszol

Ezen az oldalon válaszol a szakértő az Ékszerfórum oldalán feltett kérdésre ékszer, drágakő, címerhatározás témakörben.

A beépített opció segítségével lehetősége van értékelni, hogy a kérdés/válasz mennyire volt informatív az Ön számára.Vissza a kérdésekhez...
 
Téma: Török arany minősége 2011.07.28. 17:02
Látogatások: 18509   Népszerűség: 5,00

Tisztelt Szakértő úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen a török aranyékszerek minősége? Tervezzük a látogatásunkat Törökországba, és megbízást kaptam egy lánc vételére. Mire figyeljek, illetve úgy tudom, hogy a török arany kevesebb (talán 14) karátos "csak" a magyarral szemben, így puhább, hamarabb tönkremegy... Jók az információim?
Köszönettel:
Viktória


Szakértőnk válasza:

2011.07.30. 0:13
Kedves Viktória!

Egy alkalommal a török ékszerszövetség elnöke is ezt kérdezte tőlem, mert véleménye szerint az elmúlt évtizedekben sokat tettek a minőség fejlesztésért.

Tény, hogy a német piacra történő szállítás jelentősen javított a minőségen. Ma a világ ékszertermelésének 20-25 százalékát Törökország adja. Magyarországon is legalább ilyen százalékban vannak jelen, így itthon is lehet török ékszert kapni.

Egy 14 kt-os aranylánc Törökországban tehát pont olyan, mint Magyarországon. Hamisítványt pedig mindenütt lehet kapni. Egyfajta garanciát a fémjel jelenthetne, de Törökországban ez nem kötelező. Ha mégis van benne valamilyen jel, abból a laikus nehezen tájékozódik.

Maga az arany ára ugyanannyi, mint itthon, mert mindenhol a világpiaci árral számolnak. Az aranyra rakódó költségek, különösen az adók, itthon persze magasabbak, ezért az ékszerek többe kerülnek.

Itthon viszont csak fémjelzett árut lehet forgalomba hozni, ami azt jelenti, hogy megvizsgálják, megvan-e az arany megfelelő finomsága és ezután az ezt garantáló fémjellel látják el. Itthon a vásárló tehát egy válogatott, bevizsgált ékszerkollekcióból választ, míg Törökországban a hatalmas kínálatban még a szakember is nehezen tájékozódik.

Nem irigylem, ha megfelelő előképzettség nélkül bevállalja, hogy aranyláncot vesz valakinek megbízásból Törökországban. Én sem vállalom be, hogy néhány sorban leírjam azt, amit sok órában tanítunk, gyakoroltatunk ékszerbecsüs tanfolyamainkon, mert ezek közül például a savpróbát biztosan nem engedik elvégezni a török ékszerboltban.

Lehet, hogy a török arany ára elsőre olcsóbbnak látszik kint, de az elmondottak alapján nagyobb is a kockázata. Utána nagyon nehéz reklamálni és ezt ők is tudják. Ráadásul itthon fémjel nélkül csak törtaranyként fogják bevenni a becsüsök. A fémjelzés meg növeli a költségeket és akkor már lassan ott van, mintha itthon venné meg. Persze, aki kalandra vágyik, annak megéri.

Üdvözlettel:
dr. Takács JózsefKérjük értékelje, hogy a kérdés/válasz mennyire volt informatív az Ön számára:

Vissza a kérdésekhez...Ha szeretné közelebbről megismerni az ékszerek, drágakövek csodálatos világát, JELENTKEZZEN ékszerbecsüs, vagy drágakő-meghatározó képzésünkre! Amennyiben csak tájékozódni kíván, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre MOST! 

 

Vidd hírét!

Ékszerfórum - A szakértő válaszol: Török arany minősége kérdésre

Ezen az oldalon válaszol a szakértő, dr. Takács József a V-Pearl Ékszerfórum oldalán feltett kérdésre, ékszer, drágakő témakörben: Török arany minősége
v-pearl,ékszerfórum,fórum,szakértő,ékszer,drágakő,dr. Takács József,Török arany minősége