Irány a mobil!
Rólunk
Gyöngy

Gyorskeresés


Oktatásszervezés:

1137 Budapest,

Szent István krt. 2.

[email protected]

Mobil: 06-30-579-4679

(munkaidőben)  ÉKSZERSZALON

           Gyűrűk

      Karikagyűrűk

        Fülbevalók

         Karkötők

           Láncok

         Nyakékek

      Gyöngysorok

          Medálok

           Kitűzők

         Aranyórák

     Arany ékszerek

     Ezüst ékszerek

    Platina ékszerek

    Köves ékszerek

 Gyöngyös ékszerek

  Gyémánt ékszerek

        Gyémántok

  Színes drágakövek

Válaszolok a látogatói elégedettség felmérésre!

Gyöngy - keresse webshopunkban!

Déltengeri gyöngyök

Szigorú értelemben véve a tahiti gyöngyök is déltengeri, azaz csendes-óceáni gyöngyök. Ezzel az elnevezéssel azonban többnyire Ausztrália, a Cook-szigetek, Fülöp-szigetek és Indonézia fehértől szürkéig terjedő színspektrumában előforduló gyöngyeit illetik. Tenyészkagylóként az ezüstajkú „pinctada maxima” gyöngykagylót használják, ennek héjai közt keletkeznek a legdrágább tenyésztett gyöngyök.

Ezek a déltengeri gyöngyök – hasonlóan az Akoya gyöngyökhöz – szintén tenyésztettek, de néhány lényeges dologban eltérnek tőlük: méretük 8-22 mm, színspektrumuk a fehértől az aranysárgán és ezüstszürkén, rózsaszínen át az aranyig, sötétszürkéig tart. Minőségileg is jobbak, és szinte kizárólag Ausztráliából származnak. Az indonéz és fülöp-szigeteki gyöngyök többnyire krémszínűek.

 

Tahiti gyöngyök - Fekete gyöngyök

A Francia-Polinéziában élő feketeajkú „pinctada margaritifera” gyöngykagyló belsejében tenyésztett gyöngyöket Tahiti gyöngynek nevezik. Ezek a zöldes vagy fekete belsejű kagylók különleges tulajdonságaik miatt már régóta közkedveltek: a gyöngyház vastagsága és minősége, illetve a színek mélysége és fénye egyedülálló. Szín tekintetében ez a legsokoldalúbb kagyló, mivel a gyöngy színezete minden jel szerint csak az egyes kagylóktól függ. Arról azonban nincs tanulmány, hogy bizonyos lagúnákban vagy bizonyos vízhőmérsékleten bizonyos színek gyakoribbak lennének, vagyis a kívánt gyöngyszínt az ember sosem tudja maga „beállítani”. A gyöngyök mérete 8-19 mm, leggyakrabban előforduló színeik általában az antracit különböző árnyalatai. Az irizáló „páva-szín”, mely a szivárvány minden árnyalatában tündöklik, a gyöngy legértékesebb tulajdonsága lehet. Ezt követik a zöldesfekete, majd a szürkeárnyalatok és végül a sárgásak. Mesterséges feljavításra a Tahitii gyöngyöknél nincs szükség, ezért tisztelik őket a „Gyöngyök Királynőjeként”.

 

A feketeajkú óriáskagylók mind szürke alapon fekete csíkosak, belsejük zöldesfekete fényű, amit Tahitin „Poe Rava”-nak hívnak. A türkizkék vizű lagúnák királynői a 24-29 fokos vizet kedvelik, 18 foknál növekedésük megáll, 11 foknál pedig már el is pusztulnak. Szerencsére Tahitin és a környező szigeteken soha nincs ilyen alacsony vízhőmérséklet. A tenger minősége, aljzata és áramlatai mind fontos szerepet játszanak a gyöngykagylók életében. Egy ilyen egészséges és erős polinéziai kagyló akár a 30 éves kort is megérheti, s eközben a tekintélyes 30 cm-es átmérő és 5 kg-os súly elérése sem ritka.

 

Akoya gyöngyök

Akoya gyöngyök alatt a klasszikus japán, kínai vagy korai tenyésztett gyöngyöket értjük. Mivel a tenyészkagylók viszonylag kicsik, ezek a sósvízi gyöngyök általában 2-9 mm-es nagyságot érnek el. Egy gyöngysor előállításához legalább 6-8 mm nagyságú Akoya gyöngyök szükségesek. A déltengeri és Tahiti gyöngyökkel szemben a rétegződés ideje itt eltérő lehet. Általában egy-két évig nőnek a gyöngyök a kagylók belsejében. Az Akoya gyöngykagylók sokkal kevesebb gyöngyházat választanak ki, mint a déltengeriek vagy a tahitiek. A gyöngyházréteg ezért az Akoya gyöngyöknél sokkal vékonyabb. A „szüret” után sok Akoya kagylót nem használnak tovább, azaz nem tesznek bele ismét magot.

 

Kezeletlen színeik a krém, sárga és zöld – ezzel szemben a kirakatokban többségében fehér, rózsaszín, ezüst és pezsgőszínű gyöngyök láthatók. Ez a mesterséges kezelések eredménye, melyek során kifehérítik a hibás, kevésbé tiszta részeket. A déltengeri gyöngyökkel ellentétben ez a nyersgyöngyökön végzett eljárás Japánban és Kínában fontos szerepet játszik. Szinte egy Akoya gyöngy sincs, ami a maga természetes valójában kerülne az üzletekbe, szemben a tahiti és déltengeri társaikkal. Egy szép, fehér Akoya gyöngysor mindig fehérített és utánkezelt. Enélkül szürkések, krémszínűek, sőt, helyenként zöldesszürkék lennének. A gyöngyöket először átfúrják, aztán fehérítik, színezik, majd polírozzák. A következő formákban fordulnak elő: ovális, gomb, csepp, ill. ún. „barokk” alakban. Értékük elsősorban méretüktől, formájuktól, színüktől, fényüktől és felületük szépségétől függ.


Édesvízi gyöngyök

Édesvízi gyöngyként jellemezhetők azok a gyöngyök, melyek nem tengerben, hanem belső vizekben növekedtek. A legismertebb valószínűleg a Biwa gyöngy, mely a legnagyobb japán beltenger, a Biwa tenger után kapta nevét. Formája, színei és mérete miatt az édesvízi gyöngyök nagyon kedveltek. Nagyságuk 2 és 8 mm között van, de átlagosan 4-5 mm-esek. Abszolút ritkaságnak számítanak a 10 mm feletti példányok. A „Hyriopsis schlegeli” a leggyakrabban használt édesvízi tenyészkagyló, ez az unionidák családjából származik. Külseje a szokványos barna, de belseje sima és fehér. A legnagyobb példányok elérik a 30x20 cm-t. Tenyésztéskor akár 20-60 köpenydarabot is ültethetnek a kagylóba.

 

Az édesvízi gyöngyök lényegesen gyorsabban nőnek tengeri társaiknál (pl. Akoya gyöngyök), ezért általában olcsóbbak is. Számos színben fordulnak elő: fehér, krém, pezsgő, narancsos rózsaszín, lila, világos ibolyaszín, (sötét-)barna. Formájuk az oválistól, tojásdadtól a gomb alakon át a csepp- és burgonyaformáig terjed. Napjainkban azonban leginkább a legfeljebb 8 mm-es, szinte tökéletesen kerek édesvízi gyöngyöket tenyésztik.

 

A gyöngyök értékelése

A gyöngyök a legértékesebb drágakövek közé tartoznak, már 6000 éve ékesítik az embereket. Ennek egyik oka, hogy nem szükséges megmunkálni őket, mivel természetes állapotukban is birtokolják a legkívánatosabb tulajdonságokat: a csillogást és a különleges lüsztert. Értékelésük formájuk, nagyságuk, színük, tisztaságuk és a lüszter alapján történik. Legértékesebbnek a gömb alakot tartják, a félgömb alakúakat gomb formájúaknak nevezik, míg a szabálytalanokat barokk gyöngyöknek.

 

Forma

Alapvetően megkülönböztetünk

- tökéletesen kerek gyöngyöket,

- a kerektől egész enyhén eltérő gömbölyű gyöngyöket (5% eltérés megengedett),

- félbarokk, azaz csepp, gomb alakú, vagy ovális gyöngyöket,

- teljesen szabálytalan barokk gyöngyöket,

- csíkos, körben mintázott gyöngyöket.

Az értékmeghatározást a különböző formák eltérően befolyásolják.

 

Méret

A méret-meghatározásnál mindig a gyöngy átmérőjét nézik (mm-ben), sosem a hosszát. Egy gyöngy ára méretével növekszik. Nagyságuk a pár millimétertől egészen 22 mm-ig (déltengeri gyöngyök) terjedhet.

 

Szín

A mesterségesen színkezelt Akoya gyöngyöktől eltérően a déltengeri és Tahiti gyöngyök színe természetes. A színeknél az alapárnyalatot, az intenzitást és telítettséget figyelik. Az Akoya gyöngyöknél a paletta a fehértől a krémen át a halványrózsaszínig tart, azonban a színezést a nyersgyöngyök színkezelése befolyásolja. A déltengeri gyöngyök fő színei a fehér, ezüst, rózsaszín és arany. Általában a Tahiti gyöngyök a sötétebbek: árnyalataik a világosszürkétől az aranyon át a zöldesfeketéig, feketéig terjednek.

 

Lüszter és felület

Egy szép gyöngy színes derengése a fény töréséből ered a gyöngyházrétegek apró aragonitkristályai között. Ez a csoda teszi a gyöngyöt áttetsző körvonalú tündöklő gömbbé. A fényjelenség, mely az anyag mélyéről tör elő, nem keverhető össze a lüszterrel. Utóbbi ugyanis a gyöngy felületének fényvisszatükrözésére vonatkozik. Egy tökéletes lüszterű gyöngyben az ember saját képmásának tükörképét is megláthatja. A lüszter és felülettisztaság szerinti osztályozást már nem lehet olyan egyszerű matematikai jellemzőkkel leírni, mint a méret és forma szerintit. A nemzetközi standard szerint a lüszter és tisztaság megítélése alapján a gyöngyök négy osztályba sorolhatók:

A = kiváló lüszter, makulátlan felület. Tökéletes gyöngy, legfeljebb apró hibákkal.

B = jó lüszter kevéssé feltűnő hibákkal (kisebb pöttyök, foltok).

C = gyenge lüszter, közepes minőség. Foltos felület kisebb egyenetlenségekkel.

D = lg (low grade): szinte nincs lüszter, sok a látható hiba, felülete láthatóan torz.


A gyöngyök helyes ápolása

Néhány tipp és tanács a gyöngyök és gyöngyékszerek helyes ápolásához:A gyöngyök a természet termékei; értékük megfelelő gondoskodással és tartással megőrizhető.

 

Tartás: mivel a gyöngyök természetes képződmények, felületük nagyon lágy és érzékeny. Fémmel és drágakővel való érintkezéskor könnyen karcolódnak. Ajánlott ezért a gyöngyékszereket a többitől külön tartani, leginkább egyesével, selyemzsákocskákban vagy puha anyagból készült tasakban, de be lehet tekerni kendőbe is. Bőrt ne használjunk, mivel a benne levő csersav árt a lüszternek.

 

Ne tegyük ki a gyöngyöket túl erős napfénynek, napozáskor pl. ne viseljük őket. Az izzadság és a naptej árt a felületüknek, a nap sugarai vagy hősugárzó, fűtőtest közelsége pedig kiszárítja a külső gyöngyházrétegeket, mivel az anyag tartalmaz némi vizet.

Ne viseljünk gyöngyös ékszert zuhanyzáskor, fürdéskor, se tengerben, se uszodában. A tengervíz nem mentes a szennyeződésektől, az uszoda vize pedig egy sor kémiai anyagot tartalmaz, pl. klórt.

 

A kozmetikumokkal is körültekintően járjunk elé. Ne fújjunk a gyöngyökkel ékesített bőrre parfümöt. Ajánlott sminkelés és fésülködés után felvenni a gyöngyökből álló ékszert, de lehetőleg ilyenkor se krémezett bőrre tegyük. A zsírt, savakat vagy fehérítőt tartalmazó kozmetikumok különösen ártalmasak a gyöngyökre, hasonlóan a krémek, szappanok, samponok, hajszínezők és tisztítószerek. Ezért töröljük le minden hordás után a kozmetikumok és izzadtság maradványait egy puha, száraz, és nem karcoló kendővel.

 

Ne használjunk kefét, szemüvegtörlő kendőt, vagy egyéb, kémiailag kezelt anyagot. A kendő ne legyen se nedves, se vizes, mert ha nedvesség éri a selyemzsákocskát, az anyag szálai bizonyos körülmények közt merevebbé válnak, és ezáltal a gyöngysort is megsérthetik.

 

Ha nagyon gyakran hordjuk a gyöngyöket, akkor ajánlott évente egyszer-kétszer ékszerészhez vinni és esetleg újra felfűzetni őket. Ritkább hordás esetén ezzel akár éveket is várhatunk. Mindenesetre vegyük figyelembe, hogy semmi sem bosszantóbb, mintha elszakad a lánc és a gyöngyök szétgurulnak a földön. Két- három évente óvatosan áttörölhetjük olívaolajjal a gyöngyöket, hogy megőrizzük fényük szépségét.

 

Ha követjük a fenti utasításokat, hosszú ideig örömünket leljük majd ékszerünkben és a gyöngyök meghálálják a gondoskodást.


Forrás: www.suedsee-perlen.de

 

Fordította: Székelyhídi Judit

 

 

Ha szeretne többet tudni a tenyésztett gyöngyökről, akkor jelentkezzen tanfolyamainkra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

 


Becsüs tanfolyamaink, kezdési időpontok: 

 • ékszerbecsüs: 2017. február 18.
 • festménybecsüs: 2017. január 9.  
 • bútor és szőnyegbecsüs: 2017. szeptember 25. 
 • műtárgybecsüs: 2017. április 20. 
 • drágakő-meghatározó: 2017. szeptember 18. 
 •  

    

   

  Ha szeretne tenyésztett gyöngyöt, gyöngysort, gyöngyös ékszert vásárolni kattintson az Önt érdeklő hivatkozásra!


  Édesvizi, Sósvizi, Tenyésztett Gyöngy

  Édesvizi, sósvizi tenyésztett gyöngy, déltengeri, Tahiti, Akoya gyöngykagyló, gyöngyök minösítése, ápolása.
  édesvizi, sósvizi, tenyésztett, gyöngyök, déltengeri, Tahiti, Akoya, gyöngy, minösítés, ápolás, gyöngykagyló,