Irány a mobil!

Hamisítványok a műtárgypiaconAz ázsiai műtárgyak piacán rengeteg a hamisítvány. Mivel a befektetett összeg gyorsan és többszörösen megtérül, a hamisítók vagy a hamisítások megrendelői nagy összegeket is hajlandók áldozni a valódiság látszatát keltő tárgyak előállítására. A módszerek változatosak: a másolástól az utánzatokon át a soha nem látott, kitalált kreációkig rendkívül széles skálán mozognak, és mivel hiszékeny vevő akad bőségesen, az üzlet virágzik. A napvilágra kerülő esetek igen tanulságosak és óvatosságra intenek.

2013-ban nem akármilyen hamisításra derült fény. Az Egyesült Államokba látogató iráni elnök egy Kr. e. 700 körülre datált, griffmadár formájú ezüst ivókürtöt kapott ajándékba az amerikai kormánytól. Az egymillió dollár értékűre becsült műtárgyat a hírek szerint korábban illegálisan vitték ki Iránból, s az amerikai hatóságok elkobozták, amikor egy műkereskedő be akarta csempészni az országba. Irán örökségvédelmi szervezete üdvözölte a műkincs visszajuttatását, ám szakértőjük hamarosan kiderítette a tárgyról, hogy modern hamisítvány, amelynek sem az anyaga, sem a stílusa, sem a készítési technikája nem felel meg annak a kornak, amelyben állítólag készült. Ezt a New York-i Metropolitan Museum of Art volt kurátora, korábban Iránban ásató régész is megerősítette.

Az iráni örökségvédelmi szervezet szakértője szerint a feketepiacon százával vannak a régi iráni művészet hamisítványai, amelyek nyugati múzeumokba és gyűjteményekbe is megtalálják az útjukat.

Renner Zsuzsanna Ph.D.
Forrás: internetes cikkek, többek között http://www.rferl.org/content/iran-us-gift-fake/25136619.html

Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

V-Pearl Hírek, Cikkek - Hamisítványok a műtárgypiacon

V-Pearl Hírek, Cikkek - Hamisítványok a műtárgypiacon
v-pearl, hírek, cikkek, Hamisítványok a műtárgypiacon