Irány a mobil!

HPHT kezelés csekély színjavítás céljára is!

G&G eBrief, New York – Az elmúlt évtizedben jelentős számú HPHT-kezelt gyémántot láttak ugyan a drágakő laboratóriumokban, keveset publikáltak a kiinduló anyagok jellegzetességeiről. Nemrégiben azonban a New York-i laboratóriumnak alkalma volt négy gyémánt kezelés előtti és utáni vizsgálatára.

 

              

 

Amikor először megkapták, a négy kerek briliáns (1,8 – 2,6 karát) közül három követ a J-K (körülbelül Crystal), egyet pedig az M (Cape) kategóriába soroltak. Fotolumineszcenciás spektroszkópiával megállapították, hogy a szín minden esetben természetes, az infravörös spektroszkópia pedig azt mutatta, hogy nagyon tiszta IIa típusú (nitrogént nem tartalmazó) kövek. Csak az egyik kőnek volt egy nagyon csekély, hidrogén jelenlétének köszönhető elnyelése 3107 cm-1 –nél. Amikor a kövek ismét megjelentek a laboratóriumban, a színük az E-től az F-kategóriáig terjedt (River – Top Wesselton), 2 – 5 százalék veszteséget is mutattak, ami a kezelés utáni újrapolírozás következménye volt. A fotolumineszcenciás spektrumuk pontosan a HPHT-kezelés okozta változásokat mutatta.

 

 

A HPHT-kezelésről általánosan elterjedt nézet ugyan az, hogy a nyilvánvalóan barna köveket kifehéríti, ezek a példák azt sejtetik, hogy az eljárást a gyémántok színének finomabb javításaira is alkalmazzák

 

dr. Oberfrank Ferenc

főszerkesztő

[email protected]

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

HPHT kezelés csekély színjavítás céljára is!

Az ékszer- és drágakőpiac nemzetközi hírei dr. Oberfrank Ferenc tolmácsolásában. HPHT kezelés csekély színjavítás céljára is!
GemStyle Info Online, HPHT kezelés csekély színjavítás céljára is!