Irány a mobil!

Ikon szakkönyv recenziók

Ruzsa György: Az ikonfestészet lexikona. Budapest, Corvina Kiadó, 2014.

Ebben a lexikonban mindent megtalálhatunk, ami az alapvető ikon-szakértéshez szükséges. De ezen túl is számos fontos és érdekes kérdéssel ismerkedhetünk meg. Részletes szócikkeket olvashatunk Andrej Rubljov, Feofan Grek, Gyionyiszij és más híres ikonfestőkről. Részletesen foglalkozik a szerző, olyan különös kérdésekkel is, mint az ikon és az orosz avantgárd festészet, az ikon és az orosz költészet vagy éppen az ikon és annak magyar kapcsolatai. Bemutatja a világ legnagyobb ikonmúzeumait is.

A könyv szerzője művészettörténész, egyetemi tanár, a régi orosz művészet hiteles szakértője, több éven át kutatott és oktatott Oroszországban, beutazta az észak-orosz vidékeket – erről Magyarországon is és Németországban is nagy könyve jelent meg -, de sokáig kutatott Szibériában is. Ezt az igen szép kiállítású, közel kétszáz egész oldalas, kitűnő színes reprodukciót tartalmazó lexikont nem csak a műtárgybecsüs, hanem a festménybecsüs hallgatóinknak is nagyon ajánljuk.


Egy kötelező irodalom: Ruzsa György: Bevezetés az ikonszakértésbe. Budapest, V-Pearl Kiadó, 2012.

A szerző a műtárgybecsüs és festménybecsüs tanfolyamaink régi oktatója. A középkori orosz művészetről már 1975-ben könyvet jelentetett meg Moszkvában. Az 1981-es nagy, miskolci ikonkatalógusában számos régi orosz ötvösjeggyel ismerkedhetünk meg. Így a Bevezetés az ikonszakértésbe mintegy ennek a munkának folytatása. (A Novgorodi és a Pszkovi fejedelemség művészetéről magyarul és németül is nagyméretű könyve látott napvilágot, melynek gazdag képanyaga - kis részben - ebben a munkájában is felidéződik.)

A könyvből az olvasó megismerkedhet az általános és alapvető kérdésekkel is, mint például az ikon esztétikájával és teológiájával. Legrészletesebben természetesen az ikonfestészet szakértői és muzeológiai problémájával foglalkozik. Részletesen ír a szerző – többek között - az ikonográfia, az ikonológia, az anyaghasználat – fatábla, alapozó anyagok, festékek, fémborító stb. – a különböző helyhez és korszakhoz kötődő eljárások szerteágazó kérdéseiről is. Nem véletlen, hogy e könyvhöz szinte lehetetlen hozzájutni, ám a kurzusainkra beiratkozott hallgatóink ezt ingyen megkapják.
 

Ruzsa György: Ikonragyogás: fémikonok, teológia, esztétika. Gödöllő, 2014.

Ez a kis könyv a Pálosok Gellért hegyi romantikus Sziklakolostorának mélyében megbúvó különleges ikonmúzeumot mutat be. Ennek a kis könyvnek részletes nagyméretű variánsa német és magyar nyelven is megjelent, s közel négyszáz színes reprodukciót is tartalmaz. E kis könyvben is találunk húsz színes képet, viszont mindössze kettő kivételével mindegyik nagyméretű és egész oldalas. Így jól tanulmányozható a kisméretű fémikonok minden részlete, s megcsodálható finoman öntött felülete is. A szöveg részletes tájékoztatást nyújt a fémikonokról vagyis a rézötvözetből öntött ikonokról, s segít eligazodni a szakértői és múzeumi meghatározások bonyolult kérdéseiben. Ezt már az is megkönnyíti, hogy mind a 370 (!) kiállított tárgy legfontosabb adatait közli, s így jól eligazodhat a gondos látogató e hatalmas műtárgy-együttesben.

Nem csak az óhitűek utáni időkből látunk itt kitűnő műalkotásokat, hanem a korábbi fejedelemségek területéről is. Megcsodálhatunk itt a Kijevi a Tveri és a Novgorodi fejedelemségekből származó kereszteket is. Ez utóbbi régió művészetéről a szerző számos tanulmányt írt. Erről a régi orosz műemlékvárosról a Corvina Kiadónál igen sok egész oldalas fotót tartalmazó albuma is kiadásra került. A V-Pearl műtárgybecsüs tanfolyam hallgatói ingyenesen, tárlatvezetéssel nézhetik meg e múzeumot, s a helyszínen  megvásárolhatják e még korlátozott számban kapható szép kiállítású könyvecskét. Míg e könyv és Az ikonfestészet lexikona „csak” ajánlott irodalomként szerepel a hallgatók számára, addig a Bevezetés az ikonszakértésbe szigorúan kötelező.
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

V-Pearl Hírek, Cikkek - Ikon szakkönyv recenziók

V-Pearl Hírek, Cikkek - Ikon szakkönyv recenziók
v-pearl, hírek, cikkek, Ikon szakkönyv recenziók