Irány a mobil!

                    

                     KÖRMENDI GALÉRIA

                                 Kokas Ignác festőművész kiállításával
                                             – 2014. február 3-án –
                                       ismét megnyitja kiállítótermét
                               a belvárosi Falk Miksa utca 7. szám alatt.
 

TÖRTÉNETE

A Galériát 1991-ben alapította az ügyvéd-építész házaspár, Dr. Körmendi Anna és Dr. Csák Máté, akik és később bekapcsolódó gyermekeik, már több mint 35 éve gyűjtenek magyar képző- és iparművészeti alkotásokat. A galériát kiemelkedő kortárs művészek menedzselésére és a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény kül- és belföldi kiállításai szervezésére hozták létre.

Kiállítótermei voltak korábban Budapesten, Sopronban, illetve jelenleg is – kis megszakítással –, a Falk Miksa utca 7-ben (2003–2009-ig, majd 2014-tól).

A Galéria az elmúlt több mint két évtizedben megrendezett több mint ötszáz kiállítást, eközben jelentős hazai, és külföldi múzeumokkal, illetve galériákkal állt kapcsolatban, melynek során nemcsak kiállítások cseréjére, de művek kölcsönadására, és kölcsönözésére nyílt lehetőség. Így számos külföldi és belföldi múzeumban kiállították a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Gyűjteményt, és művészeiket pl. Tallinnban Kunsthalle, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Eisenstadt, Kassai Kelet-Szlovák, Pilzen, Temesvár, Bukarestben a Cotroceni Palotában, stb., és több, kiemelkedő nemzetközi intézményben, a WIPO Genfben, az ENSZ Bécsben és Genfben, a bécsi, stuttgarti és berlini Magyar Kulturális Intézetben stb.

A 2010-13-ban létrehozott Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény, amelynek összefoglaló kötete Analóg, 21 fotóművész a XX.századból címmel jelent meg a Liberty A.C.-val közös kiadásban, és került bemutatásra a Liberty A.C. rendezésében a KOGART Házban (www.kcsphotocollection.com). A Gyűjtemény nemzetközi bemutatkozásának előkészítése folyamatban van.

Nagy művészek kiemelkedő alkotásával is büszkélkedhet a Galéria, saját anyagából képes életművet áttekintő kiállítás megrendezésére pl. Gyarmathy Tihamér, Orosz Gellért, Kerényi Jenő, Schéner Mihály, Schrammel Imre, Sváby Lajos, Nagy Sándor, Gádor Magda, Rác András, Várnagy Ildikó, Veress Pál, stb. képzőművészek, Német Aladár ipari formatervező, Balázs Irén textilművész, stb. műveiből.

Támogat fiatal, tehetséges művészeket, de a modern művészetek professzoraival, egyetemi tanárokkal, európai ismertségű művészekkel, pl. Sváby Lajos, Szabados Árpád, Klimó Károly, Tölg Molnár Zoltán, Haraszty István, Schrammel Imre, Bohus Zoltán stb., – akiknek munkái Európa legjelentősebb múzeumaiban találhatók – is szoros kapcsolatot tart fenn. A legkiválóbb művészettörténészek, szakemberek segítették és segítik munkájukat művész-életművek felmérésével, könyv, katalógus tanulmányok írásával, kiállítás megnyitókkal, pl., Bereczky Lóránd, Tőkeiné Egry Margit, Körner Éva, Dévényi István, Mezei Ottó, Várkonyi György, Wehner Tibor, Rózsa Gyula, Sík Csaba, Vadas József, Kincses Károly, Kiscsatári Mariann, Collin Ford stb.

A kiállítás szervezés és művészmenedzselés mellett a Galéria fő profilja katalógusok, könyvek kiadása. Elkészült: 40 kötet, a kortárs magyar művészeket bemutató monográfia-sorozatból, több kötet előkészítés alatt áll. Számos más kiadó által megjelentetett albumot szponzorált. A kiállításokat általában saját kiadású katalógusok kísérték. Elkészíttetett 26 dokumentumfilmet, amelyek a művészek életébe, az alkotás folyamatába engednek betekintést.

A Galéria honlapján (www.kormendigaleria.hu) mindezek megtekinthetők, továbbá megnézhető a több mint ötszáz kiállítás, fotókkal, filmekkel. Az elmúlt, lassan negyedszázados tevékenysége során, a Galéria több mint 325 művészt állított ki, de természetesen még számos további művésszel állt kapcsolatban.

A Galéria az általa elért eredményeket, kutatásait, könyveit, katalógusait, filmjeit, fotóit, a nagy nyilvánosság számára a különböző internetes fórumokon is ingyenesen elérhetővé teszi, és folyamatosan bővíti a kereshető anyagot. A honlapján kívűl, így pl. a mek.oszk.hu oldalán (Magyar Elektromos Könyvtár) támogatóként könyveit, katalógusait; a YouTube-on filmjeit; a www.flickr.com és a www.picasa.com oldalain a több, mint 6000 darab, művészettörténeti jelentőségű fotóját.

A Körmendi Galéria műtárgyak adásvétele mellett azok bérbeadásával is foglalkozik, irodaházak, magánlakások és villák, valamint kertek kortárs művészeti berendezésével büszkélkedhet. Nagyszámú és gazdag választékú műtárgyaival a legösszetettebb és legigényesebb kívánságok kielégítésére is képes, erre technikailag is felkészült. Nagyértékű, több ezer műtárgyat magába foglaló készletanyaga van, amelyet naprakész, színes katalógusai ismertetnek meg az érdeklődőkkel. Vásárlás esetén azonnali szállításra vállalkozik, külföldi értékesítés esetén bekéri a kiviteli engedélyeket, és vállalja vámeljárások lefolytatását is.

A Galéria évtizedek óta foglalkozik a kortárs művészek életművének felmérésével, feldolgozásával és műveik számítógépes nyilvántartásba vételével. Nyilvántartásában több mint 60 ezer műtárgy múzeumi szintű feldolgozása szerepel fotókkal együtt, kívánság szerint művészettörténészi szakgárda közreműködésével vállalkozik kortárs művek attesztálására.

A számos díj és kitüntetés közül kiemeljük az alábbiakat:

Köztársasági Elnöki Aranyérem

Dr. Körmendi Annát és Dr. Csák Mátét Göncz Árpád, a köztársaság elnöke köztársasági Aranyéremmel tüntette 1999-ben a magyar kultúra terjesztéséért. A kitüntetést a parlamentben vehették át

Ezüst Mókus Díj                                                                                         

Magyar Újságíró Szövetség Műgyűjtők Szakosztálya,
a műkereskedelem és a művészeti élet területén, a három Körmendi Galériában 2002-ben kifejtett értékes szakmai tevékenységéért, hangsúlyozottan 10 év 200 kortárs képzőművészeti kiállításáért, valamint 18 kiadott kortárs albumáért.

PRO EURÓPA-DÍJ

Pro Európa-díjjal tüntették ki 2006 tavaszán Dr. Körmendi Anna műgyűjtő tulajdonost. A Pro Európa-díjjal rendszerint azokat tüntetik ki, akik külföldön kiemelkedőt tesznek a magyar kultúra népszerűsítéséért.

Sopronért Emlékérem

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008. évben Dr. Körmendi Anna és Dr. Csák Máté részére, Sopronban jelentős műemléképületek felújításáért, a Kortárs Magyar Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény Sopronba telepítéséért, és ezáltal hazánkban, és külföldön is a város jó hírnevének öregbítéséért, SOPRONÉRT EMLÉKÉREM kitüntetést adományozott.
 

Kapcsolatfelvétel

Telefon: (36-1) 2690763
E-mail: info@kormendigaleria.hu
WEB: http://www.kormendigaleria.hu
Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 7.

Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek

V-Pearl Hírek, Cikkek - KÖRMENDI GALÉRIA

V-Pearl Hírek, Cikkek - KÖRMENDI GALÉRIA
v-pearl, hírek, cikkek, KÖRMENDI GALÉRIA