Irány a mobil!

Nagy számban bukkantak fel ékszergyűjtők egy londoni árverésen

AFNS, London – Teljes fegyverzetben jelentek meg finomékszerek gyűjtői és befektetők egy nemrégiben rendezett aukción a londoni Bonhams-nél. Egy pár briliáns-csiszolású gyémánttal foglalt fülbevaló csaknem az előzetesen megállapított érték kétszereséért, 240 ezer fontért kelt el, egy pár, 1935 táján Cartiernél készített gyémánt ruha-klipsz 228 ezer fontért talált gazdára, jóval az aukció előtt meghatározott 80 – 100 ezer fontos ár felett. Egy 5,4-karátos élénksárga fantázia színű gyémánttal foglalt gyűrűt 198 ezer fontért ütöttek le. A kiemelkedő darabok közé tartozott még egy rózsaszínű zafír és gyémánt virág melltű 1900 tájáról, amelyet egy ciklámen formájára alakítottak.

 

              

 

A szokatlanabb darabok közé tartozott egy ritka, 15. századi gyémánttal foglalt arany gyűrű, amelyet egy amatőr fémdetektoros kutató talált, és amely 42 ezer fontért kelt el, noha előzőleg maximum 20.000 fontos árra számítottak. A gyűrűbe foglalt nyersgyémánt megőrizte azt a csúcsos formáját, amellyel „született”. Bár a gyűrű eredeti tulajdonosa ismeretlen, a gyűrűsín külsejébe körkörösen vésett gót-betűs felirat így szól: „amour mi tien”. Ez ófrancia nyelven annyit tesz: „a szerelem őrizzen meg engem”.

 

 

Az 1996. évi brit Kincs Törvény szerint, a 300 évnél régebbi arany és ezüst tárgyakat be kell jelenteni a helyi hatóságoknak. Minthogy semmilyen szervezet, mint például múzeum, nem mutatott semmilyen érdeklődést a gyűrű iránt, miután regisztrálták, visszatért John Stevens, a megtaláló tulajdonába. Minthogy a gyémánt köztudottan nehezen megmunkálható, tekintettel a keménységére, használata nem volt elterjedt a 15. században, mivel a mestereknek nem voltak eszközeik a csiszoláshoz.

 

dr. Oberfrank Ferenc

főszerkesztő

[email protected]

 
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

Nagy számban bukkantak fel ékszergyűjtők egy londoni árverésen

Az ékszer- és drágakőpiac nemzetközi hírei dr. Oberfrank Ferenc tolmácsolásában. Nagy számban bukkantak fel ékszergyűjtők egy londoni árverésen
GemStyle Info Online, Nagy számban bukkantak fel ékszergyűjtők egy londoni árverésen