Irány a mobil!

Szenzációs észak-afrikai ezüstérme lelet a Keleti tengernél

GZ-online, Greifswald – A Keleti tengerben épülő olajvezeték munkálatai során a műemlékvédelmi hivatal önkéntes segítői ugyancsak elcsodálkoztak, amikor a pomerániai Anklam közelében egy összesen 80 pénzérméből és ezüstrúdból, valamint egy ezüst karperecből álló ezüstkincs került napvilágra. Az arab írásjelek alapján a numizmatikusok a keletkezésüket a Közel-Keletre vagy Észak-Afrikába tudták helyezni, ahol ezeket a 8. és a 9. században verték.

 

 

Úgy sejtik, hogy az ezüstkincset a vikingek a Keleti Tenger déli térségében kereskedelmi túráik során hozták ide. Minthogy részben töredékek is voltak közöttük, azt a következtetést vonták le, hogy a pénzek csak anyaguk meg a súlyuk alapján számítottak valutának, és szükség esetén kisebb darabokra vágták szét. A peremeken látható bevágások arra vallanak, hogy elfogadás előtt megvizsgálták a valódiságukat, mivel akkoriban számos hamisítvány is volt forgalomban. A 8. és 9. században vert pénzdarabokat, más leletekkel együtt a Pomerániai Országos Múzeumban, Greifswaldban lehet megtekinteni.

 

         

 

Megjegyzésünk: Számomra megmosolyogtató, amikor a vikingek „kereskedelmi” túráiról beszélnek. Köztudott, hogy a kora-középkorban végigrabolták Európa tengerparti városait, Észak-Afrikát stb. És utódaik még büszkék is rá! Bezzeg mi szégyenkezve beszélünk eleink kalandozásairól, pedig azok nagy része az egymással torzsalkodó germán fejedelmek meghívására történt.
Választható Hírforrások

Válasszon Hírforrást, majd iratkozzon fel V-Pearl RSS-re!

RssGemStyle Info Online
RssV-Pearl Hírek, Cikkek
RssEsettanulmányok
RssKorábbi Hírlevelek
A rovat korábbi cikkei

Szenzációs észak-afrikai ezüstérme lelet a Keleti tengernél

Az ékszer- és drágakőpiac nemzetközi hírei dr. Oberfrank Ferenc tolmácsolásában. Szenzációs észak-afrikai ezüstérme lelet a Keleti tengernél
GemStyle Info Online, Szenzációs észak-afrikai ezüstérme lelet a Keleti tengernél